Planimetria
Unicorn792: Pewien prostokat podzielono dwoma rownoleglymi odcinkami na trzy przystajace prostokaty w taki
sposób, ze każdy z nich jest podobny do prostokąta wyjściowego. Wyznacz stosunek bokow tego
prostokąta. Zadanie wiem jak zrobić, ale mam pytanie odnośnie tego jak narysowac prostokat, bo
w zależności od tego czy większa jest dlugosc, czy szerokość dostajemy rożne stosunki. Gdy a<b
| | √3 | |
wtedy wychodzi |
| , a gdy a>b wtedy √3 |
| | 3 | |
30 kwi 13:59
kylo1303: Wydaje mi sie ze masz tylko jeden sposob aby podzielic ten prostokat. Jesli twoje odcinki sa
rownolegle do dluzszego boku to wtedy powstale prostokaty nie sa podobno do wyjsciowego.
30 kwi 14:07
Unicorn792: Dlaczego nie są?
30 kwi 14:09
Unicorn792:

Mi chodzi o sytuacje:
30 kwi 14:13
kylo1303:

Jezeli prostokaty maja byc podobne to musi zachodzic jedna z dwoch rownosci:
9xy=3xy
9=3 →sprzecznosc
Sprawdzmy druga mozliwosc podobienstwa:
9y
2=3x
2
| | √3 | |
I teraz moje pytanie skad ci sie wzial wynik |
| (bo moze ja cos pominalem) |
| | 3 | |
30 kwi 14:17
Unicorn792: Bierzemy stosunek długości do szrokosci(h)?
30 kwi 14:20
kylo1303: Napisz moze swoje rozwiazania, bedzie latwiej wskazac ewentualny blad. Plus co masz w
odpowiedziach?
30 kwi 14:22
Unicorn792: Ok, mam. Znalazłam błąd
30 kwi 14:25
Unicorn792: | | a | | | |
Nie, dalej mi nie pasuje. Odnośnie pierwszego rysunku. Mamy ze |
| = |
| a potem |
| | b | | a | |
wychodzi zły wynik
30 kwi 14:29
Unicorn792: Chodzi mi o to czemu jak postawie kartkę pionowo to nie wychodzi a pionowo wychodzi.
30 kwi 14:35
Unicorn792: Poziomo wychodzi *
30 kwi 14:36
kylo1303: Aaa juz rozumiem o co ci chodzi.
| | a | | b | |
Stosunek bokow wyjdzie ci rozny w zaleznosci czy bierzesz sobie |
| czy |
| . Ale to |
| | b | | a | |
mimo wszystko jest jakby jeden podzial tego prostokata. Innymi slowy to jest to samo.
30 kwi 14:36
kylo1303: Mozesz sobie zrobic rysunek pomocniczy, w ktorym dluzszy bok bedzie mial dlugosc 9
a krotszy 3√3. I na nim rozwiaz swoje zadanie. Ulatwi ci to potem liczenie na niewiadomych.
30 kwi 14:40
Unicorn792: Ok, spróbuje

dziękuje
30 kwi 14:42
kylo1303:

To ja jeszcze raz rozwiaze to zadanie, tak jak wg. mnie powinno wszystko wygladac. Rysunek
patrz wyzej, przy czym zakladamy ze:
3y≥3x ⇒ y≥x (okreslilem sobie ktory bok jest dluzszy).
Rysunek I:
| 3x | | 3x | |
| = |
| −> sprzecznosc
|
| y | | 3y | |
9x
2=3y
2
| y | | y | |
| =√3 Tutaj sie wszystko zgadza. Zauwaz ze |
| musi byc wiekszy od 1, bo x i y >0 i |
| x | | x | |
y>x
Rysunek II:
| x | | 3x | |
| = |
| −> sprzecznosc
|
| 3y | | 3y | |
3x
2=9y
2
| y | | √3 | |
| = |
| <1 Zauwaz ze ten przypadek nalezy odrzucic bo nie spelnia zalozenia,
|
| x | | 3 | |
30 kwi 14:51
kylo1303: | | y | | x | |
Przy czym stosunek to moze byc |
| (jak ja napisalem) lub |
| , to juz zalezy jak masz |
| | x | | y | |
podane w zadaniu lub jak sam chcesz.
30 kwi 14:53