Zadanie 26
Zauważ, że trójkąty △ABD ~ △CEB są podobne, ponieważ, mają wspólny kąt β przy wierzchołku |∡B|,
oraz mają kąty proste (wysokość pada pod kątem prostym), zatem mają 2 takie same kąty, zatem
trzeci kąt też mają równy, ⇒ |∡BAD| = |∡ECB|.
c.n.u.
| cos2x | 1 | ||
+ cos2x = | , Zał sobie wypiszesz | ||
| tgx | tg2x |
| cos2x | cos4x | |||
L = cos2x * | + cos2x = | + cos2x = | ||
| sin2x | sin2x |
| cos4x | cos2xsin2x | cos4x + cos2xsin2x | ||||
= | + | = | = | |||
| sin2x | sin2x | sin2x |
| cos2(cos2x + sin2x) | cos2x | |||
= | = | |||
| sin2x | sin2x |
| 1 | cos2x | |||
P = | = 1 * | |||
| tg2x | sin2x |
"Najtrudniejsze zadania zrobione"
| 220*230 | |
=........ | |
| 250 |