matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna :(
Maslanek:
Kolejna... Obliczyć pochodną. y=x
5x
Już mnie to zaczyna męczyć
1 maj 15:08
konrad:
y=e
ln x
5x
y=e
5x ln x
5x
y'=e
5x ln x
*(5ln x+
)
x
y'=x
5x
(5ln x+5) y'=5x
5x
(ln x+1)
1 maj 16:42