karol: jak rozwiązać
−m3+9m=8
30 kwi 17:46
paulinka93: to jest wielomian ,więc musisz wyznaczyć jego pierwiastki

−m
3+9m−8=0
szukamy pierwiastków
f(−1)≠0
f(1)=0 a więc nasz pierwiastek to 1
szukamy teraz kolejnych pierwiastków,czyli rozwiązujemy(dzielimy)
(−m
3+9m−8): (x−1)=....
30 kwi 17:52
Mila: −m3+9m−8=0 /*(−1)
m3−9m+8=0
w(1)=1−9+8=0 zatem wielomian dzieli się przez (m−1)
spróbuj podzielić.
30 kwi 17:52
Ajtek:
−m3+9m−8=0
Suma współczynników wielomianu jest równa 0, zatem liczba 1 jest pierwiastkiem tego
wielomianu.
(m−1)(−m2−m+8)=0
Iloczyn dwóch liczb jest równy 0, gdy jeden z jego składników jest równy 0
m−1=0 lub −m2−m+8=0
m=1 lub Δ=....
30 kwi 17:54
Ajtek:
Witaj
Mila 
.
30 kwi 17:55
pigor: ... np. tak :
−m3+9m=8 ⇔ 0=m
3−9m+8 ⇔ m
3−1−9m+9=0 ⇔ (m−1)(m
2+m+1)−9(m−1)=0 ⇔
⇔ (m−1)(m
2+m−8)=0 ⇔ m−1=0 lub m
2+m−8=0 ⇔
⇔
m=1 lub m
2+2*
12m+
14=8
14 ⇒ (m+
12)
2=
14*33 ⇔
⇔ |m+
12|=
12√33 ⇔
m+12=±12√33 , a więc dane równanie ma
3 pierwiastki rzeczywiste
m∊{1, −12(1−√33), −12(1+√33)} . ...
30 kwi 18:01
Mila: Cześć Ajtek! U mnie w Krakowie bardzo gorąco.W mieszkaniu od wschodu mam miły chłód. Wiatraczki
szumią i chlodzą.
Przyjemnej pracy na forum.
30 kwi 18:06