Planimetria
mrKaczorrro:

Proszę o pomoc

Punkt S jest punktem przecięcia przekątnych trapezu ABCD:
a) uzasadnij, że trójkąty ABS i CDS są podobne, a trójkąty ASD i BCS mają równe pola.
b) Pole trójkąta ABS jest równe 9, a pole trójkąta CDS jest równe 4. Oblicz pole trapezu.
c)Długości podstaw trapezu wynoszą 5 i 3, a jego pole jest równe 32. Oblicz pole trójkąta ASD.
1 maj 11:44
b.: a) podobieństwo: kryterium 'kkk'
a) pola: trójkąty ADB oraz ACB mają równe pola, więc...
1 maj 12:27
Eta:

Ze względu na upał ...........mam "dzień dobroci"

a) z cechy (kkk) ΔABS ~ ΔDCS
P(ΔABC)= P(ΔABD) ⇒ P
1+P
3= P
1+P
4 ⇒ P
3=P
4
b)Jest taki fajny wzorek :
P(tr)= (k+1)
2*P
2 , k>0 −− skala podobieństwa ΔABS i CDS
| P1 | | 9 | | 3 | |
|
| = k2 ⇒ k2= |
| ⇒ k= |
| |
| P2 | | 4 | | 2 | |
| 3 | |
P(tr)= ( |
| +1)2*4=................. = 25 |
| 2 | |
c) Podobnie jak w c)
| 5 | | 64 | | 9 | |
P(tr)= ( |
| +1)2*P2 ⇒ |
| *P2= 32 ⇒ P2= |
| |
| 3 | | 9 | | 2 | |
| 15 | |
to: P3= k*P2= .......... = |
| |
| 2 | |
1 maj 12:44
mrKaczorrro: dziękuje
1 maj 13:00
jok: Eta skad ten fajny wzorek znasz? z pkt. B?
1 maj 13:26
Maslanek: Weź sobie dwa kwadraty.
Niech a'=a*k
Wtedy P' = a
2*k
2
P=a
2
Stosunek pól dwóch figur to k
2.
1 maj 13:27
jok: P(tr) = (k+1)2*P2 < tego nie rozumiem.
stosunek pól dwóch figur rozumiem, że jest to k2.
1 maj 13:31
Eta:
P(tr)= P
1+P
3+P
4+P
2 P
3=P
4= k*P
2 P
1=k
2*P
2
P(tr)= k
2*P
2+2k*P
2+ P
2= ( k
2+2k+1)*P
2= (k+1)
2*P
2
P(tr)=
(k+1)2 *P2
1 maj 13:32
Eta:
Może też być taki ( mój ulubiony

P(tr)=
( √P1+√P2)2 gdzie P
3=P
4=
√P1*P2
1 maj 13:34
Maslanek: To fajne.

A czemu P
3=k*P
2?
1 maj 13:36
1 maj 13:37
jok: jacie , dziękuje!
1 maj 13:37
Eta:

A temu

,że
| k*x*h | | x*h | |
P3= |
| P2= |
| ⇒ P3= k*P2 |
| 2 | | 2 | |
1 maj 13:43
Maslanek:

Wytłumaczysz mi czemu P = 1/2 c*h
1 + 1/2 c*h
2, mentorko?
1 maj 13:46
Maslanek: Do tego jeszcze dojdę

. Głęboką analizę przeprowadzam
1 maj 13:47
Eta:
1 maj 13:50
Maslanek: Ta... Dzięki.

Mam nadzieję, że jabłko w ramach czekania na odpowiedź
1 maj 13:51
Eta:
Dokładnie
1 maj 13:51