Wyznacz dziedzinę...
gorzy: | | x+1 | |
Wyznacz dziedzinę funkcji f(x) = log |
| (x3 − 3x + 2) |
| | x+3 | |
No więc wiem jakie powinienem zrobić założenia, ale w odpowiedziach mam że dla U{ x + 1 }{ x +
3 } ≠ 1, wychodzi, że x≠3. A jak sobie obustronnie wymnożę to przez x+3 to wychodzi mi, że
0≠2. Wiem, że generalnie z mianownika trzeba zrobić takie założenie, ale czy trzeba tu jeszcze
o czymś więcej wiedzieć?

+ dla drugiego założenia x
3 − 3x + 2 > 0 z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych wielomianu
wychodzi że ten wielomian ma miejsca zerowe −2 i 1. Tu nie wiem jak to poprawnie przenieść na
oś żeby dobrze wyznaczyć dziedzine tego wielomianu.
Trochę nagmatwałem tutaj, ale mam nadzieję że wiecie o co chodzi i ktoś pomoże : D
1 maj 13:21
Maslanek: Jeden z tych pierwiastków jest podwójny, bo wielomian jest stopnia trzeciego.
x≠3
I cały ten iloczyn >0. Mianownika pozbywamy się poprzez wymnożenie przez kwadrat mianownika
1 maj 13:24
ICSP: Najpierw założenia :
log
a b
a > 0
a ≠ 1
b > 0
najpierw a:
oczywiste jest zatem załozenie że x ≠ − 3 (przypomnij sobie czym jest dziedzina funkcji)
x+1 = x+3
1 = 3 − nigdy nie przyjmie wartości równej 1.
| x+1 | |
| > 0 ⇔ x ∊ (−∞;−3) suma (−1;+∞) |
| x+3 | |
teraz napisz mi jakie ma drugi wielomian pierwiastki oraz jaki jest ich stopień.
1 maj 13:27
Maslanek: To, to coś to podstawa?
1 maj 13:29
ICSP: Rozszerzenie. Na podstawie nie dali by takiego wielomianu do rozłożenia na czynniki.
1 maj 13:29
gorzy: no pierwiastki tego drugiego wielomianu wynoszą −2 i 1. I z tego co pisał Maslanek jeden z nich
będzie podwójny, tylko skąd mam wiedzieć który?
1 maj 13:46
Maslanek: Podzielić wielomian przez jeden z nich.
1 maj 13:48
ICSP: a jak policzyłeś pierwiastki ?
1 maj 13:49
Maslanek: Zapewne W(1), W(−2). Inaczej by wiedział, który to.
1 maj 13:51
ICSP: zawsze gdy wyznaczymy jeden pierwiastek dzielimy wielomian przez dwumian (x−a) gdzie a jest tym
pierwiastkiem.
1 maj 13:54
ICSP: Prawie zawsze...
1 maj 13:54
Maslanek: Jeśli wyznaczymy (x−1)(x+2) i c=2, to już nie trzeba.
Właściwie to właśnie wpadłem na to, że x=1 jest podwójnym pierwiastkiem.
1 maj 13:56
ICSP: to widać było od razu że 1 jest podwójnym
1 maj 13:57
Maslanek: Zawsze mógł być jakiś 2 i wtedy już by nie było widać.

Nie liczyłem
1 maj 13:58
Maslanek: Dobra... Nieważne. Jestem głupi
1 maj 14:00
1 maj 14:01
ICSP: Maslanek hah wiemy

))
1 maj 14:11
ICSP: Kto się znów pode mnie podszywa?
1 maj 14:14
ICSP: zaraz banik na godzinkę poleci
1 maj 14:20