zadanie z chemii, proszę o pomoc
kaśka: jakie jest stężenie jonów oksonowych w roztworze . którego pH= 2,80


?
1 maj 15:59
Maslanek: jon oksonowy: h3O+.
PH=2,80
CH+ = − log 2,80
1 maj 16:02
psik: jakie to są oksonowe? OH− ?

Jeżeli pH = 2,8 to pOH = 11,2 z tego że pH + pOH = 14, taką
wiedzę powinnaś mieć.
pOH =−log[OH
−] = 11,2 ≈ 11, bo nie policzę takiego logarytmu
[OH
−] = ok. 10
−11
1 maj 16:05
psik: mm to zmienia postać rzeczy. [H+] = ok.10−3. I co potem?
1 maj 16:06
psik: 10−3
1 maj 16:07
psik: czy jon H3O składa się z 2x [H+] i [OH−]?
1 maj 16:08
psik: H3O+
1 maj 16:08
Maslanek: To nie ten oskoniowy psik
1 maj 16:09
psik: to by było 2 * 10−3 + 10−11?
1 maj 16:09
psik: csii, zdaję chemię rozsz. xD
1 maj 16:10
kaśka: ile to w koncu bedzie?
1 maj 16:21
Maslanek: ~10−3
1 maj 16:22
kaśka: jak Ci to wyszlo?
1 maj 16:28
kaśka: ok juz wiem dzieki
1 maj 16:48
psik: jak ci to wyszło?

. To po prostu jon [H
+]?
1 maj 17:00
Maslanek: To nie to samo. Ale ogólnie rzecz biorąc o to samo chodzi
1 maj 21:34