Oblicz pole zacieniowanej figury
russel:

Oblicz pole zacieniowanej figury (chodzi o fragment koła bez trójkąta)
a = 10
√2
proszę o pomoc
PS
Jak ładnie zacieniować figurę?
Maslanek: Zielony+niebieski = 60
Różowy − 120 (kąt środkowy oparty na tym samym łuku co wpisany)
Wtedy pomarańczowy+czarny = 240
Czerwony − 30
Pomarańczowy = 180 − 2zielony
2 Czerwony + 2 zielony = czarny
Ale: w trójkącie n,cz,n mamy boki 10, 10
√2, 10 − zatem niebieski =45.
Wtedy:
P
zac = P
k − 1/2 * 10 * 10 *sin120 − 1/2 * 10 * 10 * sin 150 − 1/2*10*10
Mogłem coś poplątać
pigor: ... np. tak : niech
α, x − miara kąta naprzeciw boku a i długość boku naprzeciw kata
60
o odpowiednio, to z tw. sinusów
| a | | x | | a | | 10√2 | | √2 | |
| =2*10 i |
| =2*10 ⇒ sinα= |
| = |
| = |
| i |
| sinα | | sin60o | | 20 | | 20 | | 2 | |
| | √3 | |
x=20 |
| ⇒ α=45o i x=10√3 , zatem 3−ci kąt ma miarę β=75o , |
| | 2 | |
więc
PΔ=12axsinβ=
1210
√2*10
√3sin75
o=
10√3sin75o , gdzie np.
sin75o=sin(45
o+30
o))=sin45
ocos30
o+sin30
ocos45
o=
14√2(√3+1), więc
PΔ=10
√3*
14√2{1+
√3)=
52√6(1+√3) , zatem szukane pole :
Pz=π10
2−
52√6(1+
√3)=
52(40π−
√2(3+
√3))=
52(40π−3√2−√6) .