.
Dociekliwy: Czy √ x2 = (√x)2 ?
1 maj 20:51
kwachu: w tym przypadku tak
1 maj 20:52
Dociekliwy: A co z przedziałem x < 0 ?
1 maj 20:53
Krzysiek: to nie jest to samo, po lewej stronie to jest |x|, a po prawej jest x
1 maj 20:56
kwachu: nie pamiętam dokładnie już matematyki "licealnej", ale chyba w liceach nie pierwiastkuje się
cyfr ujemnych (mogę się mylić).
1 maj 20:57
pigor: ...

no nie , bo
√x2=|x| i
x∊R , zaś (
√x)
2=x i
x∊R+ i tyle . ...
1 maj 21:01
Dociekliwy: No właśnie tak, więc biorąc pod uwagę przedział x < 0 po prawej stronie mamy... nic?
1 maj 21:01
Mateusz:
nie liczymy pierwiastków stopni parzystych z liczb ujemnych
1 maj 21:14