Fizyka-Matematyka
cywil i hwdtel:
Jeśli w ruchu harmonicznym amplituda wynosi √113 cm ,to przy jakim wychyleniu
(w centymetrach) stosunek energii kinetycznej do potencjalnej wynosi 0,765625
30 kwi 12:58
Eta:
8 cm
30 kwi 13:39
Eta:
Pasuje?
30 kwi 14:29
cywil i hwdtel:
Owszem!
30 kwi 14:53
Eta:
30 kwi 15:54
Paweł Prot: log5 5√5 = log5 5 do potęgi 1,5 − znalazłem taki zapis i nie mam bladego pojęcia o co tu
chodzi. ktoś oświeci ?
30 kwi 15:56
Alkain: Eta Mogłabyś to rozpisać ?

Jakoś mam ciemnie i nie wiem jak to policzyć.
30 kwi 16:02
Tomek.Noah: | | x | | Ek | |
po wyliczeniach stosunku ma wyjsc |
| = |
| gdzie x to wychylenie a A amplituda |
| | A | | Ep | |
30 kwi 16:37
Alkain: Dobra rozpiszę zaraz może mi powiesz gdzie jest błąd.
v=Aωcosωt
x=Asinωt
F
x=ma=−mω
2Asinωt
F
x=−kx
| m(Aωcosωt)2 | | m(Aωcosωt)2 | |
| = |
| = |
| −Fx*x | | mω2Asinωt*Asinωt | |
No i mi coś nie wychodzi...
30 kwi 16:52
Alkain: Ktoś podpowie ?
30 kwi 17:17
Tomek.Noah: podpowiem ze ω
2*m=k
30 kwi 17:19
Alkain: Dobrze, ale nawet jesli się podstawi k=ω
2m
To patrz
| Ek | | kA2cos2ωt | |
| = |
| |
| Ep | | kA2sin2ωt | |
k i tak się skróci
wychodzi, że
ctg
2ωt=0,765625
ale co z tym faktem zrobić to nie wiem... Ciemnia przed oczami a za ponad tydzień maturka z
fizy na poz. rozszerzonym świetnie...
30 kwi 17:29
pauliś: oblicz całkę nieoznaczoną
∫ 1/(x3+x2+2x+x) dx
30 kwi 17:36
pauliś: sorry to nie tu miało być xx
30 kwi 17:38
Alkain: Podbijam bo jestem ciekawy jak to zrobić
30 kwi 18:04
Eta:
30 kwi 19:00