stereometria
Hania: Trapez równoramienny, którego podstawy mają długości 6 i 10 oraz kąt ostry ma miarę 60st.
obraca się wokół dłuższej przekątnej. Oblicz objętość i pole powierzchni powstałej bryły.
16 kwi 19:06
cooboos: Zadanie pochodzi ze zbioru zadań wydawnictwa Aksjomat, tak? W treści jest błąd, mam wydanie z
roku 2010 i tam jest to już poprawione − trapez równoramienny nie ma dłuższej przekątnej,
powinno być "wokół dłuższej podstawy". Niemniej nadal nie wiem jak to zrobić
30 kwi 23:28
Lila:

dzielisz sobie powstałą bryłę na walec i dwa takie same stożki
z rysunku:
x = (10−6)/2
h możesz obliczyć z trójkąta równobocznego
30 kwi 23:34
Eta:

Powstałą bryłą jest walec z doklejonymi po obu stronach stożkami o tej samej objętości
r=2
√3 H
w=6 l
st=4 h
st= 2
V(bryły) = V(walca) +2*V(stożka)
P
c(bryły) = P
b (walca) + 2*P
b( stożka)
Podstaw dane do wzorów i dokończ rachunki ...........
30 kwi 23:46