Planimetria
Unicorn792: Pola dwóch prostokąta podobnych wynoszą 30 i 90. Obwód większego prostokąta wynosi 42. Oblicz
boki obu prostokątow. Wyszła mi skala pierwiastków Z 3 i nie wiem co dalej zrobić.
30 kwi 14:44
kylo1303: k=√3
Ob1*k=Ob2
30 kwi 14:54
Unicorn792: Dlaczego ?
30 kwi 15:00
Unicorn792: Co dalej?
30 kwi 15:01
kylo1303: Ob1 to obowd malego prostokata, a Ob2 duzego. Podstaw to co masz dane i licz.
30 kwi 15:10
Unicorn792: No to wychodzi mi ze obw małego to 14√3 ale nie wiem co dalej...
30 kwi 15:18
Unicorn792: Jakie są Wgl oznaczenia bókow tych prostokatow
30 kwi 15:23
kylo1303: Aha, mi sie cos skojarzylo ze ty masz obwod policzyc

to oznacz sobie boki malego jako x i y, a duzego odpowiedni x
√3 i y
√3. Uklad rownan i wio.
30 kwi 15:24
Unicorn792: Nie rozumiem tego, jaki ma być ten układ rownan?
30 kwi 15:38
Mila: stosunek pól figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa
k=
√3
a,b −długości boków większego prostokąta
a*b=90
2a+2b=42
a*b=90
a+b=21
a=21−b
(21−b)*b=90
oblicz boki a, b potem boki mniejszego prostokąta
b'=...
30 kwi 17:42