latawiec oblicz pole
kamina:

Latawiec ma wymiary: dłuższe boki 80 cm, kąt między nimi 30 stopni. Oblicz pole większego
trójkąta.
1 maj 14:49
marlena: wiem o jakie zadanie chodzi, przed chwilą zrobiłam (w ramach przygotowania do jutrzejszej
matury)
jest taki wzór, pod który należy postawić jedynie dane:
PΔ = 1/2 *a*b*sinγ
mamy 30 stopni, więc kierujemy się do tabelki by sprawdzić ile wynosi sin30 stopni. to równa
się 1/2
więc piszemy: PΔ=1/2*80*80*1/2= 1600cm kwadratowych
7 maj 16:09
marlena: ten wzór jest w tablicach matematycznych na stronie 8
7 maj 16:09