Dane sa dwa kolejne wierzchołki kwadratu A= (4, -2), B= (-6, -4)
Danio: Dane sa dwa kolejne wierzchołki kwadratu A= (4, −2), B= (−6, −4). Wyznacz współrzędne
wierzchołka D tego kwadratu, jeśli wiadomo, że należy on do 1 ćwiarki układu współrzędnego
30 kwi 17:58
Danio: wyszło komus?
30 kwi 18:13
Alkain: Zaraz policzę tylko rysunek muszę zrobić
30 kwi 18:19
Alkain: Danio przepraszam Cie, ale nie dam rady teraz. Jak coś później zrobię albo niech ktoś inny
Ci pomoże
30 kwi 18:28
Jack:
może wektorami spróbuj, chyba najprościej.
30 kwi 18:29
Danio: probowałem odcinki obliczyc i tym ze AD jest rownolegle do CD i AC do BD ale cos mi nie
idzie...
30 kwi 18:34
paulinka93:

na tych rysunkach nie umiem robić minusów ,:(
−2=4a+b
−4=−6a+b
czyli prosta AB: y=5x−22 → 5x−y−22=0
a długość AB: dAB=
√(4+6)2 + (−2+4)2=
√104
teraz ze wzory prostej od punktu
dAB=
I5xo−yo−22Ip{26
52=I5x
o−y
o−22I
no i teraz trzeba ta wartość rozwiązać
30 kwi 19:03
paulinka93: | | I5xo−yo−22I | |
przepraszam ,nie wyszło wcześniej.. dAB= |
| |
| | √26 | |
30 kwi 19:04