oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia A U B.
Daniel: ze zbioru Z = {1,2,3, ..., 2012} wylosowano jedna liczbe. zdarzenie A oznacza
prawdopodobienstwo wylosowania liczby parzystej, zdarzenie B oznacza prawdopodobienstwo
wylosowania liczby podzielnej przez 23. oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia A U B.
Chodzi o to, że wszystko wiem jak wyliczyć, ale jak mam wyznaczyć sobie te liczby które są
podzielne przez 23, przecież poprzez wypisywanie to tylko zbędna robota, może ktoś doradzić?
Albo później jak wyznaczyć te które są podzielne przez 23 i przez 2 jednocześnie ?
30 kwi 12:19
Eta:
W tym zbiorze liczby podzielne przez 23
1*23, 2*23, 3*23,........, 87*23= 2001 −−− to ostatnia taka liczba
jest ich 87
liczby podzielne przez 23 i 2 są podzielne przez 46
1*46,2*46,.........,43*46=1978 −−− to ostatnia taka liczba
jest ich 43
teraz dokończ ..........
30 kwi 12:30
Mila: Witam Cię Eto!
Czy umiesz usunąć post, czy trzeba kogoś o to prosić? Czasem głupstwo się wpisze.
30 kwi 12:32
Daniel: Dzięki
30 kwi 12:36
Eta:
Witaj
Mila 
Podrzuć go na górę, bo nie wiem o który chodzi ( to usunę)
30 kwi 12:41
Mila: To jest post Lucek
30 kwi 12:49
Eta:
Co mam usunąć? (napisz , który wpis z godz : ......
30 kwi 12:52
Mila: Eto na końcu "lucka" napisałam godziny.Właśnie dopiero wróciłam, wybierałam tapety na letni
remont kuchni.
Przepraszam za kłopot.Dziękuję za szybką odpowiedź.Nie chciałabym młodych wprowadzać w błąd.
30 kwi 16:50