matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 1072,
1071
,
1070
,
1069
,
1068
,
1067
,
1066
,
1065
, ...,
całe
Zadania
Odp.
4
Kajaa :
Pomocy
! Oblicz wartość m wiedząc że proste k i l są równoległe gdy : a) k: y=(m+4)x−1 , l: y= −mx+2 b) k: y=9mx+ 1, l: y==m
2
x−3
5
Dina:
Dany jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 6 i 8. Oblicz długości środkowych wychodzących z wierzchołków kątów ostrych tego trójkąta.
2
Kajaa :
2.Oblicz wartość m ,wiedząc że proste p i r są prostopadłe gdy. p:y=(m+1)x+3,, r:y=1/2m−4 x+1
1
Gob:
Wiem, że to nie matma, ale wierzę, że uzyskam odpowiedź.
4
zaq:
Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 12cm.Cosinus kąta nachylenia tej krawędzi do płaszczyzny podstawy jest równy pierwiastek z dwóch dzielony na 3 .Oblicz
2
Nici:
∞
2
mgiełka:
Proszę o pomoc mam zadanko które długo próbuję rozwiązać i dla mnie jest trudne ale może dla kogoś będzie to banał
12
lina:
wyznacz obj dla z
2
=x
2
+y
2
−stozek, i paraboloid 2z=x
2
+y
2
. wg mnie obszar to : −r≤z≤0 i 0≤z≤r , 0≤Φ≤2π a r to juz nie wiem.
3
hardkooro:
Oblicz sumę 20 początkowych wyrazów ciągu geometrycznego, w którym iloczyn drugiego i trzeciego wyrazu wynosi 8, a pierwszego i trzeciego 5.
2
sj1217:
⊂∫Narysuj wykres funkcji y=x
2
−4x+4 podaj zbiór wartości określ jej monotoniczność. proszę o pomoc w rozwiązaniu i narysowaniu funkcji.
4
Nie umiem:
Na ile sposobow czterech podroznych moze wsiasc do pociagu zlozonego z szesciu wagonow, jesli wszyscy podrozni wsiada do dwoch wagonow?
10
Hashiri:
Udowodnic NIE WPROST, ze jezeli iloczyn dwoch liczb calkowitych a i b jest liczba parzysta to a jest liczba parzysta lub b jest liczba parzysta.
7
Nikola:
Wyznacz wzór funkcji kwadratowej f(x)=x
2
+bx+c, wiedząc że wierzchołek paraboli jest W(1,3). Podaj postać kanoniczną .
8
Diana:
Podstawa trojkata rownoramiennego abc jest odcinek ab gdzie a(−2 1), b(6,1). wyznacz współrzędne wierzcholka c wiedzac ze nalezy on do prostej y=x+2.
15
Kuba:
1) Działkę o pow 1250 m
2
przyległą jednym z boków do istniejącego muru należy ogrodzić płotem. Jakie powinny być wymiary działki aby długość płotu była jak najmniejsza.
1
Mario:
narysuj wykres funkcji f(x) = |x+1| +|x|
34
Agness:
Help! Bardzo proszę o pomoc! Proszę o wytłumaczenie konkretnie tych zadań. Czyli krok po kroku, ponieważ chcę zrozumieć jak to się robi.
6
D:
Jak policzyć to równanie różniczkowe? y'−2xy=2x
3
y
2
3
Kajaa :
Jak to zrobić!?Jeżeli boki trójkata mają długości x,10 i 13 to prawdziwa jest nierównośc: 3<x<23
15
moja:
oblicz: a)1+4+7...+100=?
6
Weronika:
:::rysunek::: Obliczyć prędkość obrotową n wału biernego oraz średnice koła D2 w przekładni ciernej o stałym
25
Jaros:
Witam mam jutro ostatni sprawdzian z matematyki musze go napisać poprawnie udało mi się zrobić foto jaki sprawdzian dostane pomoże ktoś zrobić gotowca bo tego działu zupełnie nie
0
BigB:
Oblicz kąt między wektorami p= 6m+4n i q= 2m+10n, jeżeli wiadomo, że m i n są wektorami jednostkowymi wzajemnie prostopadłymi.
2
slawomir :
Witam!
3
lolo:
Znajdź równania stycznych do okręgu o równaniu (x+2)
2
+(y−3)
2
=25 przechodzących przez punkt o współrzędnych (3,−7). Mi wychodzi równanie liniowe 3+ 4a=0, a powinny wyjść dwie proste
3
zabiajak222:
Witam mam problem z takim równaniem :
3
Saizou :
ratunku coś mi się nie chce stworzyć
mam pytanie natury technicznej co do geogebry, od jakiegoś czasu nie chce mi się otworzyć,
0
sandra:
Hej, mam problem z zadaniem ze statystyki. Mam utworzyca) szereg punktowy oraz b) szereg przedziałowy o dlugosci przedzialu 2 chodzi o wydajnosc pracowników (w szt. na godzine) i nie
4
kuba:
Hej. mogę prosić o pomoc z tym zadaniem ? oblicz natężenie pola elektrycznego od układu: kula o promieniu R naładowana z gęstością
1
ala:
dany jest okrag o środku w punkcie O i promieniu 3 oraz okrąg o środku w punkcie S i promieniu 2 okręgi mają jeden punkt wspólny jeśli
25
Agati:
Sprawdź, czy punkty A,B,C należą do wykresu tej samej funkcji liniowej. a) A(−4,1), B(8,7), C(11,5)
2
tomek:
rozwiązaniem nierówności (3x−9)(x+p)<0 jest przediał (−2,3). Wyznacz p
2
Janusz:
Wyznacz dziedzinę funkcji f(x) = log
s
i
n
x
cos x gdy x ∊ < −2π; 2π >
2
NATALIA:
W trapezie prostopadłym krótsza podstawa ma długość 6, wysokość ma dlugoś 3 a kąt ostry ma miarę 45. Oblicz obwód i pole trapezu
1
Black_Batty:
w rombie przekątna jest równa 16 cm a bok 10 cm. oblicz pole rombu. oblicz miary kątów tego rombu
0
Martines:
http://matematyka.pisz.pl/forum/98558.html proszę o pomoc jakie tam powinny byc wyniki
26
student:
Zbadaj dla jakiego parametru a poniższy uklad jest oznaczony, dla jakiego nieoznaczony, dla jakiego sprzeczny:
0
D:
Obliczyć granice
1
Michael:
a) Trójkąt dzielimy na dwie części prostą przechodzącą przez środki dwóch boków. Jaki jest stosunek pól tych dwóch części?
0
Terminat:
Naszkicuj wykres funckji, której dziedziną jest przedział <−6,6>, zbiorem wartości <1,+
∞
), wykres funckji jest symetryczny względem osi OY, funckja jest rosnąca w przedziale <−6,0> oraz
21
asdf:
:::rysunek::: Witam
11
Monika:
Hej
Jak mogę rozbic takie wyrażenie m
3
−3m+2? prosze opomoc.
6
kama:
(tg12
o
)(cos
2
60
o
)(tg78
o
) =
?
5
niedouczonaMatematyczka:
Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego tworzy ze ścianą boczną graniastosłupa kąt o mierze 30 stopni. Podaj wymiary graniastosłupa wiedząc, że długość jego przekątnej jest
6
Dowód:
Udowodnij że dla każdego n∊N n
3
+5n jest podzielne przez 6.
2
1234:
uzasadnij, że trójkąt , którego boki zawierają się w prostych x+y=0, x−y=0 i x−2y=6, ma pole równe polu trójkąta o wierzchołkach A(0,0), B(2,2), C(−6,6).
104
PLAY:
Rozwiąż nierówność:
8
maciek:
w trójkąt prostokatny równoramienny wpisano dwa okręgi styczne zewnętrznie do siebie każdy o promieniu 1 cm. Oblicz obwód tego trójkąta
4
Dawid:
x−3
x+3
<
Po wyliczeniu mam to co jest na poczatku i nie wiem cz to jest dobrze .
2
3
4
tomasz:
udowodnij indukcyjnie że liczba 2
n+2
* 3
n
+5n−4 c jest podzielna przez 25 dla n∊N
3
Ricon:
Hej,
0
Nikola:
1
Narysuj f(x)=
|x+2|
2
3
sari45:
Sprawdź tożsamość trygonometryczną:
4
P:
Wykaż, że jeśli a
2
+ b
2
≤ 2 to a + b ≤ 2
52
Magda:
2
√
36
−4
5
√
32
+2
√
3*27
Jak to obliczyć
Proszę o wytłumaczenie.
6
:):
wybieram studia i w Lublinie nie ma uczelni Ekonomicznej czyli jest mniej absolwentów kierunków ekonomicznych czyli jest szansa na pracę, ale z drugiej strony widziałam ogłoszenie zatrudnię
0
Karolina:
Oblicz sumę 20 początkowych wyrazów ciągu geometrycznego, w którym iloczyn drugiego i trzeciego wyrazu wynosi 8, a pierwszego i trzeciego 5.
8
dawidd:
:::rysunek::: Dany jest układ dwóch klocków o masach m1=4kg i m2=1kg połączonych nitką przerzucona przez
0
Monikaa:
Cześć, Mam takie zadanie:
4
brw:
Dana jest przestrzeń wektorowa V oraz jej baza β={v
1
,v
2
,v
3
,v
4
}. Niech T:V→V będzie takim odwzorowaniem liniowym, że T(v
1
)=T(v
2
)=T(v
3
)=v
1
oraz T(v
4
)=v
2
. Znaleźć rząd T,
0
Pawi:
Hej, Mam takie zadanie:
3
hardkooro:
Zbadaj monotoniczność ciągów: a
n
=n
2
+n+1
9
Maniek:
podane sprowadz wyrazenia do najprostszej postaci (3−2x)
2
− 4x(x+3)=
5
wiki:
W trójkącie ABC mamy dane IACI=8, IBCI=12 oraz I∡CI=150
o
. Przez wierzchołek C poprowadzono prostą prostopadłą do boku BC. Przecięła ona bok AB w punkcie D. Oblicz ICDI.
1
kama:
sin
2
35
o
+ sin
2
55
o
=
2
anaskor:
Proszę o pomoc
1
tomek:
wyznacz współczynniki a.b.c wiedząc, że w(X)=3x
3
+ax
2
+bx+c,w(1)=1 w(2)=23 w(−1)=5
11
Nikola:
1
Narysuj f(x)=
(x+2)
2
1
anaskor:
:::rysunek::: Mam problem z zadaniem i bardzo prosze o pomoc
21
Magda:
Całki
POMOCY
1
Martines:
:::rysunek::: Proszę o pomoc w wyznaczeniu takiej macierzy
[0 3 5 −2] X
T
= [1 2 3 4]
5
milena:
Oblicz pole równoramiennego trójkąta prostokątnego jeśli: a) jego obwód jest równy 6(1+√2)
1
diebitch:
http://images.tinypic.pl/i/00403/2hyi0dd9cr9c.jpg
proszę o pomoc.
9
t00d:
Witam mam 2 takie zadania i nie za bardzo wiem, jak się za nie wziąć 1)
14
wajdzik:
Określ położenie punktów K, L względem prostej k, gdy: K=(−2,3), L=(1,6) a prosta k ma postać 3x−4y+2=0
5
carp:
Sprawdź czy funkcja F (x) jest funkcją pierwotną funckji f (x) : F (x)=xlnx−x+2
11
slawomir:
objetosc paraboloidy
31
slawek:
Witam!
3
??:
1. Liczbę 18 rozłoż na dwa takie składniki, których iloczyn jest największy.
0
Staszek:
Mam do policzenia różniczkę:
http://i.imgur.com/TFeFr7e.png
5
Diana:
Punkty A = (1, −2) , C= (4,2) są dwoma wierzchołkami trójkąta równobocznego ABC. Ile wynosi wysokość tego trójkąta ?
6
Nikola:
Jak się wyznacza wzór funkcji
?
2
lina:
prosze o rozwiązanie równanie rózniczkowego y"+y=0
1
pepe:
Witam! Podczas liczenia granicy ciągu wyszło mi lim
n→
∞
n
5
n
.
4
Selin:
3
5−x
=8
x−5
1
kajson:
hej prosze pomoze mi ktos? zadanie:
2
kuba:
majac dane dwa punkty A=(−2,3) i B=(2,1) napsiz rownanie symetralnej odcinka AB, dlugosc odcinka AB oraz rownanie prostej prostopadlej i rownoleglej do prostej AB przechodzacej przez
7
rety:
wskazać bijekcję pomiędzy rodzinami obiektów: ciągi binarne złożone z n−1 jedynej i k−n zer.
4
potęga:
jak zapisać resztę z dzielenia wielomianów?
13
darqs:
y=sin(x)*cos(x) --> pochodna z tego to cos(2*x) ? Proszę to rozpisać jak to się robi. Oraz całkowanie z tym samym przykładem.
4
Student:
∫(x+1)2
−3x
. Mam to rozwiązać przed podstawienie czy przez części ? Nie wiem w ogóle jak się za to zabrać. Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuję.
4
ad:
Proszę o pomoc ile wynosi pole łuku o grubości 6,5 mm
13
k20:
Czy równoległobok, którego jeden z boków ma długość 13, a przekątne mają długości 10 i 24, jest rombem?
9
april:
:::rysunek::: oblicz średnia wazoną danych z tabeli.
1
Dawid:
y' − 3xy = 0
1
w bardzo pilnej potrzebie:
W wyniku badania 30−elementowej próby pracowników naukowych pod wzgledem rocznej liczby wyjazdów za granice otrzymano informacje:
3
styczna do wykresu:
f(x) = e
x
sin(4x), x0=π/4
2
Nikola:
:::rysunek::: a) Omów własności funkcji
3
A:
cos
2
35* + cos
2
55* = ?
5
domon:
witam. mam problem z pewnym zadaniem. zupełnie nie wiem jak do niego podejść. Funkcja gestosci sondazu pracy osob zatrudnionych na na odpowiedzialnych stanowiskach kierowniczych
4
damian:
witam Kolegów i Koleżanki,
1
w pilnej potrzebie:
Okoła 10% studentów i 15% studentek pali papierosy. Z pouplacji liczacej 200 studentów i 100 studentek wylosowano osobę palacą papierosy. Oblicz prawdopodobieństwo, że jest to mężczyzna.
7
Krzysiek:
(x−1)dx
∫
9x
2
+6x+2
W mianowniku czynnik nierozkładalny, zatem: (9x
2
+6x+2)`= 18x+6
2
studeny:
Oblicz przez rozkład na sumę całek. ∫(x
2
−4)/x+2
2
John:
Algebra abstrakcyjna. Opisz dzielniki zera i elementy odwracalne w Z
4
xZ
6
. Przeglądam rozwiązanie zadania i rozwiązanie wygląda tak :
0
domon:
witam. mam problem z pewnym zadaniem. zupełnie nie wiem jak do niego podejść. i jeszcze takie : dwuwymiarowa zmiennna losowa (x, y) ma rozkład parwdopodobienstwa okreslony nastepujaco P
3
zapala:
Zakreslic te wszystkie z ponizszych podzbiorów płaszczyzny R
2
wyposazonej w metryke euklidesowa, które
0
w potrzebie:
Pobrano tysiącelementową próbę prostą z populacji opisanej rozkładem Poissona z intensywnościa λ=0,3.
0
Aga:
całka z (1−3x)
√
2x
2
+x+1
1
Dancio:
Zbadano dane empiryczne dotyczące zależności ceny samochodów osobowych od ich wieku. Uzyskano następujące wyniki (zmienna X − wiek w latach, zmienna Y − cena w tysiącach złotych).
4
niedouczonaMatematyczka:
Trzy odcinki wychodzące z jednego wierzchołka sześcianu − przekątna sześcianu, krawędź boczna i przekątna ściany bocznej − są krawędziami bocznymi czworościanu. Oblicz pole powierzchni
0
slawomir:
Wyznaczyc strumien Pola W = (x,y,4z) przez powierzchnię D zadaną równaniem z = xy dla (x,y) ∊ΔABC jezeli A = (0,0) , B = ( 2,0) C = (0,2) wektor normalny jest zgodny z podana
1
niedouczonaMatematyczka:
Stożek i walec mają taką samą objętość i przystające podstawy o promieniach długości 5 cm. Tworząca walca ma długość 4 cm. O ile procent pole powierzchni bocznej walca jest mniejsze od
4
Selin:
Rozwiąż równanie
3
Paweł:
Ciąg geometryzczny. A5= −0,5
10
reszta z dzielenia:
obliczyć resztę z dzielenia liczby 2
1
0
0
0
przez 77
4
E:
W trójkącie prostokątnym o polu 12cm2 tangens jednego z kątów ostrych jest równy 2/3. Wyznacz wysokość tego trójkąta poprowadzoną z wierzchołka kąta prostego. Podaj przybliżenie dziesiętne
2
sony1540:
z cyfr 0,1,2,5,8,9 losujemy bez zwracania trzy cyfry. oblicz prawdopodobieństwo, że otrzymamy liczbę mniejszą od 582.
2
zagubione analogowe dziecię:
Przy pomocy całki podwójnej obliczyć pole obszaru: D: x2 + y2 ≤ 4, y ≤x, x ≥ 0
1
E:
2. W trójkącie prostokątnym o polu 136,5 cm2, cosinus jednego z kątów jest równy 84/85 . Oblicz długości boków trójkąta.
8
sony1540:
oblicz prawdopodobieństwo wylosowania liczby 3 cyfrowej wiekszej od 666, losujac 3 cyfry ze zwracaniem.
4
Kuba:
pomozcie prosze znalazlem tutaj podobne zadanie z trojkatem prostokatnym lecz w moim jest to trojkat dowolny
0
asdf:
Zadanko: Wyznacz ogólny wzór ciągu, jeżeli: P(0) = 0, P(n+1) = 2*P(n) + 2{n+1) − 1 dla n ≥ 0
5
dawidd:
:::rysunek::: Dany jest układ dwóch klocków o masach m1=10kg i m2=5kg połączonych nitką przerzucona przez
2
stud3:
Siemka, mam problem z zadaniem:
4
Basia:
((3
1
3
* (27
2
3
* 3
−2
)
−3
4
8
ehem#60;2:
Jak obliczyć ile stopni ma tangens −
√
3
1
'matematyk':
Zmienna losowa X ma następujący rozkład prawdopodobieństwa P(X=−2)= 0.1, P(X=−1)= 0.2, P(X=0)= 0.3, P(X=2)= 0.2, P(X=3)= 0.2. Które zdanie nie jest prawdziwe?
34
paulaf:
Kiedy wykres przedstawia funkcję, a kiedy nie? Moja siostra jest w 1kl tech,obecnie na funkcji kwadratowej, będzie miala sprawdzian, na którym
10
Marcin:
Mam problem z obliczeniem granic i pochodnych. Jedyną rzeczą jaka nie sprawia mi problemów to liczby zespolone. Problem polega na tym, że nie wiem jak się zabrać za te zadania.Wiem tylko,
6
'matematyk':
Poniżej przedstawiono dane dotyczące wysokości, w metrach nad poziomem morza, trzech wybranych szczytów górskich: Makalu − 8464, Annapurna − 8091, Lhotse − 8516. Niech zmienna X przyjmuje
1
gaabi:
Wyznacz ekstrema funkcji: a) g(x,y)= x
3
− y
2
− 6xy − 48x
22
siemaneczko witam w mojej kuch:
jaki warunek musi spełnić równanie żeby było rosnące:
2
daria:
x
2
Określ przedziały monotoniczności funkcji f(x)=
. bardzo proszę o pomoc
3−x
3
'matematyk':
Zmienna losowa X ma następujący rozkład prawdopodobieństwa P(X=1)=1/4, P(X=2)=0.3, P(X=3)=a, P(X=4)=1/5 . Jaka jest wartość parametru a?
1
Damian:
Posługując się wzorem Taylora dla funkcji f: R→R, f(x)=ln(x+1), wyznaczyć przybliżoną wartość wyrażenia ln2 z dokładnością do 10
−4
.
2
adek:
Znajdź punkt symetryczny do punktu A(4, 3, 10) względem prostej (x−1)/2=(y−2)/4=(z−3)/5
3
Paulina:
jak rozwiązać 2log
3
6−log
3
4
10
patt56:
Uzasadnij, że dla dowolnej liczby nieparzystej n, liczba n
3
−n jest podzielna przez 24.
2
Nieuk:
log
2
64−log
1/2
8=x log
2
64=6 (bo 2
6
=64) log
1/2
8=−3 (bo 1/2
−3
=8)
6
wajdzik:
Zaznacz na płaszczyźnie współrzędnych zbiory punktów, których współrzędne spełniają poniższe nierówności.
2
pysia :
Dany jest okrąg o równaniu x
2
−2x+y
2
+12y+27=0 promień wynosi
9
Patryk :
wyznacz współrzędne środka i promień okręgu o równaniu x
2
−4x+y
2
+12y+31=0
4
Green:
Do reakcji spalania siari w tlenie S+O2 −> SO2 uzyto 0,4 mola tlenu. Ile gram tlenku siarki IV powstalo?
4
siedem:
Punkty A(−3,−1), B(1,2), C(2,5), są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku ABCD. Oblicz współrzędne wierzchołka D
38
Liliana:
1.oblicz masę etanolu i objętość dwutlenku węgla (IV) jaką można uzyskać podczas fermentacji 108 g fruktozy . zapisz równanie reakcji i wykonaj odpowiednie obliczenia
4
AnnaM:
log₄[log₂(log₃[2x−1])]=0,5
1
Patryk:
Pierwiaskami wialomianu W(x)=ax
2
+bx−2 są −2 i 1
1
Cusack:
ambitne zadanko, poziom liceum, kto spróbuje?
3
Nieuk:
25
log
5
2
=
2
nick:
Wyznacz współrzędne punktów A i B leżacych na prostej y=3/4x +2, jeśli odcinek AB ma długość 10, a jego środkiem jest punkt S(12,11)
7
zabiajak222:
Bardzo prosiłbym o rozwiązanie poniższych równań ,kompletnie nie wiem jak sobie z nimi poradzić
2
AnnaM:
Proszę pomóżcie mi
ja tego wg nie umiem
2
Patrycja :
Mam pytanie czy układ algbraicznie rozwiązuje sie tak jak metoda podstawienia?
17
Grayeyes:
Witam,
1
Xzl:
Korzystając z definicji Heinego oblicz granicę
2
wesoła mamba xD:
Wykaż, że: ctgx>1+ctg2x
12
blanca:
POMOCY!
zadanie brzmi tak :
13
baroshhh:
W(X)=2x(x
2
+4)(x
2
−3)(x
2
−16)(x+
√
3
)
3
=?
11
Chrupek:
2
4
x−1=
0
marc123:
Liczba POTOP rozkłada sie na czynniki pierwsze E, OH, OUUP (kazda litera oznacza inna cyfrę)
5
ppp:
Wyznacz postać ogólną i iloczynową funkcji kwadratowej, o której wiadomo, że dla argumentu 3 osiąga najmniejszą wartość równą (–8), a jednym z jej miejsc zerowych jest liczba 5.
1
Maj:
Zbadaj liczbę rozwiązań równania z niewiadomą x w zależności od wartości parametru.
3
Łukasz:
1−sinx
π
x
1.
− ctg(
+
)
cosx
4
2
1+sinx
π
x
2.
* tg(
−
)=ctgx
sinx
4
2
2
Wielo:
Jak wyliczyć pierwiastki tego wielomianu:
2
Nie umiem:
Na polce ustawiamy 8 ksiazek, wsrod nich sa dwie lektury szkolne. Na ile sposobow mozna ustawic ksiazki tak, by lektury szkolne staly obok siebie?
0
Anett.:
Właściciel firmy produkcyjnej chce sprawdzić poprawność działania wybranej maszyny. Z wcześniejszych obserwacji wynika, że maszyna ta produkuje średnio 5% braków. Jak dużą musi
0
marc123:
Liczba POTOP rozkłada sie na czynniki pierwsze E, OH, OUUP (kazda litera oznacza inna cyfrę)
2
Wojtek:
Zbadaj monotoniczność
√
x
f(x)=
ln
√
x
6
Pelikan:
log
3
(x
2
−6)=log
3
(x−2)+1
1
lina:
∫ x
2
y dC c:segment wth endpoints−punktami końcowymi czy czymś podobnym (−1,1)(1,1) c
47
betsy:
Wyznacz równanie symetralnej odcinka AB, jeżeli A=(−4,−6), B=(2,−4)
3
ewelinka:
Zad.1 Oblicz a) 3+6+9+...+96
0
marc123:
łamigłówki z szyfrowania Proszę pilnie o pomoc, w ogóle nie wiem jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczny:
5
xyz:
w trójkącie rozwartokątnym dane są długości boków IBCI=5 −2
√
3
,IACI= 4, IABI
√
29
. wyznacz miarę konta rozwartego
3
Karolina :
Jakie jest prawdopodobieństwo że losowo wybrany punkt koła Ω { (x,y), X
2
+y
2
≤R
2
} należy do kwadratu A= { (x,y), IxI + IyI =r}
0
marc123:
Proszę pilnie o pomoc, w ogóle nie wiem jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczny: 1. Odtwórz mnożenie. P oznacza liczbę parzystą N nieparzystą.
1
kuba :
przekrój poprzeczny kuli przechodzący przez jej środek ma pole powierzchni równe 49π. obl. objętość tej kuli
3
Patryk:
x
3
−5x
2
−x+5=0
2
kuba :
tg60∡=
10
b
23
alicja:
:::rysunek::: trzeba obliczyć x i y)
1
kkasiaww:
pomoże mi ktoś rozwiązać kilka przykładów? bo nie wiem jak sobie z nimi poradzic
1) \lim
x do 0
(tgx−x)/(x
3
)
3
Marque:
Wyznacz tg α, jeśli: a)sin
2
α−1,4sinα+0,48=0
5
Paweł:
Obliczanie wartości funkcji trygonometrycznych. Witam
No więc mam takie zadanie :
17
ola:
potegi o wykladnikach rzeczywistych (obliczyc)
2
Łukasz:
Dla jakich wartości parametru m równanie:
13
mateo:
tgx ≠ ctgx , kiedy ?
4
0523:
Dane sa wierzcholki rownolegloboku ABCD. oblicz wspolrzedne czwartego wierzcholka oraz wspolrzedne punktu p przeciecia przekatnych jesli: A(−5,−2),B(3,1),D(−2,5). Proszę o
26
adek:
Oblicz odległość punktu A od płaszczyzny p , jeśli: a) A( 5,1, − 1) ip : 2x − 4y − 4z + 4 = 0
1
AnnaM:
Proszę pomóżcie mi
Ja nic z tego nie rozumiem.
7
Ewa:
Hej, pomoże ktos mi rozwiązać taki przykład
3
Karolina:
liczba przez nieskonczonosc =
prosze o pomoc
13
mique:
Środki ścian sześcianu o krawędzi 6 połączono odcinkami. Jaką bryłę otrzymano?
1
;x:
Rozwiąż metodą podstawiania: 2x − y = 0
29
Ania:
wykresem funkcji f(x)=x
2
+bx+c jest parabola o wierzchołku w puncie W. Wyznacz współczynniki b i c oraz zapisz wzór funkcji f w postaci kanonicznej.
10
Andrzej:
jeden z boków kwadratu opisanego na okręgu o środku w punkcie p jest zawarty w prostej k wyznacz równanie prostych zawierających pozostałe boki tego kwadratu.
2
AnnaM:
Określ dziedzinę logarytmu
5
Alice:
Ktos pomoze jak to rozwiązać? ∫x
5
sinxdx
36
ola1995:
Babka od matmy zleciła do zrobienia zadanie z kosmosu
0
Paulinka:
Stosując logikę predykatów proszę zdefiniować relację 'Córka', zakladając, że znamy relacje 'Matka'.
archiwum 1072,
1071
,
1070
,
1069
,
1068
,
1067
,
1066