Pomocy!
Dina: Dany jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 6 i 8. Oblicz długości środkowych
wychodzących z wierzchołków kątów ostrych tego trójkąta.
18 cze 21:59
JAPON1A: z tw pitagorasa , x,y − dl. srodkowych
82 + 32 = x2
62 + 42 = y2
18 cze 22:02
mmk:
18 cze 22:08
Dina: 82 + 32 = x2
64+9=x2
73=x2/√
x=√ 73
62 + 42 = y2
36+16=y2
52=y2/√
y=√ 52
Dobrze?
18 cze 22:15
Dina: Muszę jeszcze te pierwiastki wyciągnąć, czy mogą zostać w takiej postaci?
18 cze 22:17
Dina: Bardzo dziękuje

Bo mi wyszło tak:
82 + 32 = x2
64+9=x2
73=x2/√
x=√ 73
62 + 42 = y2
36+16=y2
52=y2/√
y=√ 52
18 cze 22:23