Prosze o pomoc w rozwiazaniu tego zadania
Andrzej: jeden z boków kwadratu opisanego na okręgu o środku w punkcie p jest zawarty w prostej k
wyznacz równanie prostych zawierających pozostałe boki tego kwadratu.
P

−2,1) k y=3x−3
17 cze 18:20
Andrzej: ?
17 cze 18:42
ICSP: 1. Oblicz długość boku tego kwadratu
2. Policz współrzędne wierzcholków
3. Wyznacz równania boków.
17 cze 18:45
Andrzej: To mi duzo nie daje czy moglby mi to ktos przedstawic pokolei ?
17 cze 18:50
5-latek: Duzo CI da jak narysujesz rysunek i wiedzac ze kwadrat ma rowne boki oraz to ze boki
przecinaja sie pod katem prostym
17 cze 18:54
ICSP: albo, i chyba prościej będzie :
1. Policzyć długość promienia
| | 1 | |
2. Skorzystać z tego równania prostych mają postać : y = 3x + b oraz y = − |
| x + c. No i |
| | 3 | |
oczywiscie te proste są równo oddalone od punktu P. Tak więc znając promień i środek okręgu
możemy obliczyć bez problemu b o raz c
17 cze 18:58
Andrzej: Wiem jak jest zbudowany kwadrat i jakie sa jevo wlasnosci, jednak n wiem jak rozwiazac to
zadanei
Wiec prosze o pomoc
17 cze 19:00
17 cze 19:02
Andrzej: Pierwiastek z 10 to promien
17 cze 19:05
ICSP: no to zauważ że każda z tych 4 prostych jest oddalona od środka o taką samą odległość.
Korzystają dwukrotnie z tego samego wzoru obliczysz współczynniki b,c w prostych y = 3x + b , y
w obydwu przypadkach wyjdą po dwa. Z tym ze jedno b musi sie równać −3
17 cze 19:11
JAPON1A: r = √10
proste maja rownania
y = 3x + c
y = −1/3x + d
y = −1/3x + e
√10 = l −6 − 1 + c l / √10 => l −7 +c l = 10
c = −3 v c = 17
mamy,ze prosta y = 3x + 17 i y = 3x − 3
y = −1/3 x + d => x + 3y − 3d = 0
10 = l −2 − 3 − 3dl
10 = l −5 − 3d l
3d = −15 v 3d = 5
d=−5 v d = 5/3
odp. proste y = −1/3 x − 5 i y = −1/3x + 5/3
17 cze 19:13