uzasadnij ze dla dowolnej liczby nieparzystej
patt56: Uzasadnij, że dla dowolnej liczby nieparzystej n, liczba n3−n jest podzielna przez 24.
Proszę o dokładne wyjaśnienie.
17 cze 22:41
mms:
n3−n=n(n2−1)=n(n−1)(n+1)
(n−1)n(n+1) są to 3 kolejne liczby naturalne
17 cze 22:42
PW: No to podzielność przez 3 już jest (wśród trzech kolejnych liczb naturalnych jest dokładnie
jedna podzielna przez 3). Jeszcze tylko przez 8, jeśli ma być dokładnie. Poradzisz sobie,
pati56?
17 cze 22:47
patt56: chyba nie. jak 8?
17 cze 22:53
PW: Jeszcze nie jest wykorzystane założenie, że n jest liczbą nieparzystą, czyli n=2k+1, k∊N
17 cze 23:01
Nienor: n=2k−1 − k∊ℤ dowolna liczba nieparzysta.
wyrażenie teraz wygląda:
(2k−1)3−2k+1=(2k)3−3*(2k)2+3*2k−1−2k+1=8k3−3*4k2+6k−1−2k+1=8k3−12k2+4k=
4k(2k2−3k+1)=4k(2k−1)(k−1)
Więc teraz masz wykazać, że k(k−1)(2k−1) jest podzielne przez 2 (bo tylko tego nam już do
szczęścia brakuje)
17 cze 23:04
patt56: I co powinnam z nim zrobić? Bo rozumiem, że jeśli będzie podzielne przez 8, to mnożąc x3,
będzie 24.
17 cze 23:07
patt56: Dziękuję, Nienior. Nie zauważyłam tego wcześniej.
17 cze 23:08
patt56: Nienor*
17 cze 23:09
Nienor: Proszę, ale to dalej musisz dokończyć
17 cze 23:09
patt56: Wiem, póki co robię jeszcze wcześniejsze etapy.
17 cze 23:10
Beata:
16 kwi 17:40