paraboloida
slawomir: objetosc paraboloidy
Witam!
Mam za zadanie policzyć objętość bryły jaką jest paraboloida za pomocą całki potrójnej.
Jest ona opisania takimi równaniami:
z = x
2 + y
2 oraz z = 4;
I teraz bedzie to taka prabolka skierowania do góry ramionami rozpoczynająca się w początku
układu współrzędnych.
Mam pytanie. Jak opisać obszar całkowania dla całki potrójnej?
Jakby paraboloida była skierowana ramionami w dół, nie widziałbym problemu, niestety ramiona w
górze sprawiają, że nie potrafię opisać tego obszaru granicami.
Serdecznie prosze o pomoc i pozdrawiam!
18 cze 16:00
Nienor: Obszar całkowania:
x2+y2≤4
x∊[−2,2]
y∊[−√4−x2;√4−x2]
z∊[x2+y2;4]
V=∫2−2 dx ∫√4−x2−√4−x2 dy ∫4x2+y2 dz=
∫2−2 dx ∫√4−x2−√4−x2(4−x2−y2)dy=...
18 cze 16:07
slawomir: a czy moge wprowadzic wsp. biegunowe?
i wtedy zapisac −2≤x≤2, 0≤t≤2π, x2 + y2 ≤ z ≤ 4 ?
Gdzie za x wstawie rcost a za y rsint ?
18 cze 16:12
Nienor: Możesz, nie zamieniałam, bo nie wiem czy miałeś twierdzenia o zamianie zmiennych w całce
podwójnej(bo to nie jest tak, że tylko sobie podstawiasz, musisz jeszcze policzyć jakobian.)
18 cze 16:14
slawomir: uczylismy sie, ze poprostu trzeba dorzucic 4 pod calke ?
18 cze 16:18
Nienor: Nie, jakobian trzeba dorzucić pod całkę.
18 cze 16:19
slawomir: jakobian xD mialem napisac r a wcisnelo mi sie 4
18 cze 16:20
Nienor: Po za tym jak to jest całka potrójna to przechodzisz na współrzędne sferyczne:
x=rcosφ
y=rsinφ
z=h
Jac = r2 (poszukaj w necie jak go trzeba wyliczyć, bo tu trudno to zapisać)
r∊[0,2]
φ∊[0,2π)
h∊[r2,4]
V=2π∫20 dr ∫4r2 r2dr
18 cze 16:26
Nienor:
18 cze 16:27
slawomir: zawsze w calkach potrojnych jakobian jest do kwadratu? xD
18 cze 16:30
18 cze 16:52
Vizer:
Nienor to co zapisałaś z 16:26 to nie sferyczne tylko walcowe, a i jakobian nie r
2 tylko
samo r.
18 cze 17:01