g.analityczna
0523: Dane sa wierzcholki rownolegloboku ABCD. oblicz wspolrzedne czwartego wierzcholka oraz
wspolrzedne punktu p przeciecia przekatnych jesli: A(−5,−2),B(3,1),D(−2,5). Proszę o
wytłumaczenie krok po koku i wytłumaczenia z ,,czym to się je"
17 cze 19:11
siedem: heh, właśnie się z tym zadaniem zmierzam xd
17 cze 19:21
0523: no ja próbuje i nie mogę go zrozumieć
17 cze 19:25
siedem: nie bardzo wiem jak to wytłumaczyć, ale ja obliczyłam środek AC, co jest jednocześnie środkiem
BD. Mając środek, czyli S obliczyłam wektor SB, czyli tak jakby połowę BD. Do tego wektora SB
dodałam S i myślę że to jest d xd
17 cze 19:35
Bogdan:
| | 3 − 2 | | 1 + 5 | | 1 | |
S = |
| , |
| ) = ( |
| , 3) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
−5 + xc = 2* |
| ⇒ xc = 6 |
| | 2 | |
−2 + y
c = 2*3 ⇒ y
c = 8
C = (6, 8)
17 cze 19:46