geometria w przestrzeni
niedouczonaMatematyczka: Stożek i walec mają taką samą objętość i przystające podstawy o promieniach długości 5 cm.
Tworząca walca ma długość 4 cm. O ile procent pole powierzchni bocznej walca jest mniejsze od
pola powierzchni bocznej stożka? Podaj wynik z dokładnością do jednej cyfry po przecinku.
18 cze 08:37
irena_1:
H− wysokość stożka
H=12cm
l− tworząca stożka
l
2=12
2+5
2=144+25=169
l=13cm
P
bw=2π*5*4=40π cm
2
P
bs=π*5*13=65π cm
2
| 65π−40π | | 25π | | 5 | |
| = |
| = |
| ≈38,5% |
| 65π | | 65π | | 13 | |
18 cze 09:56