A to jak można wyliczyc ?
sony1540: z cyfr 0,1,2,5,8,9 losujemy bez zwracania trzy cyfry. oblicz prawdopodobieństwo, że otrzymamy
liczbę mniejszą od 582.
18 cze 00:17
mmk:
1/ zaczynające się na 1 lub 2 lub 3 lub 4 ( i cyfry się nie powtarzają
4*9*8= 288 takich liczb
2/ zaczynające się na 50 lub 51 lub 52 lub 53 lub 54 lub 56 lub 57
7*8 = 56 takich liczb
3/ zostają jeszcze takie : 580, 581 −− 2 takie liczby
R−m : 288+56+2= ..........
18 cze 00:42
Janek191:
Cyfry : 0,1,2,5,8,9
Losujemy bez zwracania trzy cyfry i tworzymy z nich liczbę trzycyfrową
Cyfrą setek może być : 1 lub 2 lub 5 lub 8 lub 9
Liczymy ile jest liczb mniejszych od 582
1) Liczby zaczynające się na 1 lub 2
Jest ich 2*5*4 = 40
2) Liczby zaczynające się na 5
Jest ich 3*4 + 2 = 14
Razem mamy 54 liczby mniejsze od 582.
czyli
I A I = 54
oraz
I Ω I = 5*5*4 = 100
zatem
| | I A I | | 54 | | 27 | |
P ( A ) = |
| = |
| = |
| |
| | I Ω I | | 100 | | 50 | |
==========================
18 cze 07:59