Zadania tekstowe z wyznaczania ekstremum
Kuba: 1) Działkę o pow 1250 m2 przyległą jednym z boków do istniejącego muru należy ogrodzić
płotem. Jakie powinny być wymiary działki aby długość płotu była jak najmniejsza.
2) Basen ma kształt prostopadłościanu o podstawie kwadratowej. Posiadając kafelki do wyłożenia
ścian i dna basenu o łącznej pow 2700 m2 dobrać wymiary basenu aby uzyskać największa
pojemność
Jak rozwiązywać tego typu zadnia ? Do rozwiązania tych zadań trzeba w pewnym momencie użyć
pochodnej do wyznaczenia max albo min lokalnego
18 cze 19:13
Kuba: Próbowałem układać jakieś równania typu axb=1250 i Obw= a+2b ale nic mi z tego nie wychodzi
18 cze 20:51
mmk:
1/ jaki kształt ma ta działka? bo nie napisałeś?
18 cze 20:52
Nienor: ab=1250
Obw=a+2b
a
2−2500=0
(a−50)(a+50)=0
a=50 lub a=−50 ostatnie odpada, bo a>0
czyli a=50 b=25
18 cze 20:55
mmk:
No i po ptokach

poszedł
gotowiec ( od a do z)
18 cze 20:57
Kuba: Dziękować drugie spróbuje analogicznie rozwiązać
18 cze 20:57
mmk:
2/ Podstawa ma wymiary 30m na 30m a wysokość H= 15m
18 cze 20:58
mmk:
Do zad 1/ obwód oznaczamy zwykle przez
L
bo O wygląda jak zero
18 cze 20:59
Nienor: Ja lubię O, jest bardziej okrągłe

Ma drugie, to się może wyżyć, czasami najłatwiej coś zrozumieć na przykładzie
18 cze 21:15
K: Spisałem całą kartkę i ni w ząb tego drugiego nie mogę rozwiązać
18 cze 21:29
Nienor: Pokaż jak to próbujesz liczyć. O główne kroki chodzi.
18 cze 21:32
mmk:

2/ x−−długość boku kwadraty w podstawie , x>0
y−− długość wysokości prostopadłościanu, y>0
| | 2700−x2 | |
Pc= x2+4xy ⇒ y= |
| |
| | 4x | |
V= x
2*y
| | 2700−x2 | | 2700x | | x3 | |
V(x)= x2* |
| = |
| − |
| |
| | 4x | | 4 | | 4 | |
V
'(x)=0 ⇒ x=.......... to y=...........
dokończ ....
18 cze 21:41
K: Wypisałem wszystkie założenia V= a2 x b oraz że a2+4ab=2700
b=27004a − a2
V(b)= a2 x (27004a − a2) tylko to potem nie da rady wyliczyc. To mi się najbardziej
prawdopodobne z tego co popisałem a metodą porób i błędów starałem się wszystkie możliwe
sposoby spróbować i ani razu nawet się to wyników nie zbliżyły
18 cze 21:41
K: A no i za każdym razem wykładałem się na ułamkach jak przyszło przemnożyć to wyrażenie
18 cze 21:48
18 cze 21:49
K: Gdyby to mogło pomóc to bym kilogramami jadł. To zwyczajnie wina braków w pamięci na
wcześniejszych etapach nauki i tyle
18 cze 21:53