Narysuj f(x)=U{1}{2} (x+2)
Nikola:
18 cze 15:51
Nienor:

To prosta, policz z 4 punkty i je połącz.
18 cze 15:58
Nikola: bardz bym prosiła z obliczeniami aby wiedzieć jak móc to rozwiązać
18 cze 15:59
Nienor: 3412 − przestudiuj dokładnie
18 cze 16:01
Nikola: ta za nim ja to zrobie to minie −,− a ja to potrzebuje na poprawe bo inaczej bedzie kapa na
koniec ... ; ///
18 cze 16:03
Janek191:
| | 1 | |
Dla x = 0 mamy f(0) = |
| *( 0 + 2) = 1 |
| | 2 | |
A = ( 0; 1)
| | 1 | |
Dla x = 4 mamy f(4) = |
| *( 4 + 2) = 3 |
| | 2 | |
B = ( 4; 3)
Rysujemy prostą AB. Jest to wykres danej funkcji.
========================================
18 cze 16:37
Nikola: a dlaczego dla x=0 a dla y=4
18 cze 16:45
Janek191:
Jest dla x = 0 i dla x = 4. Można dla dwóch dowolnych x1 , x2 obliczyć y1 = f(x1)
i y2 = f( x2)
Wtedy
A = ( x1, y1) , B = ( x2; y2)
Prosta przechodząca przez A i B jest wykresem funkcji liniowej f.
18 cze 17:18
Mila:
Nikola
| | 1 | |
f(x)= |
| (x+2) przekształcamy |
| | 2 | |
| | 1 | |
f(x)= |
| x+1 to wzór funkcji liniowej, jej wykresem jest prosta. |
| | 2 | |
Z geometrii wiesz, że przez dwa różne punkty przechodzi tylko jedna prosta .
Każdy punkt P ma dwie współrzędne (x,y).
| | 1 | |
Jeżeli leży na danej prostej to te wsp. spełniają równanie prostej y= |
| x+1 |
| | 2 | |
Zatem wybierasz x ( dowolne, ale takie, żeby łatwe były rachunki i punkt był "łatwy" do
zaznaczenia ...)
| | 1 | |
Dla x=0 mamy y= |
| *0+1=1 mamy punkt A=(0,1) |
| | 2 | |
| | 1 | |
dla x=2 mamy y= |
| *2+1=1+1=2 mamy punkt B=(2,2) |
| | 2 | |
Janek wybrał x=4 to y=3 ⇒J=(4,3) też leży na tej prostej.
18 cze 17:39
Nikola: Dziękuje
18 cze 17:47
Mila:
18 cze 17:49
18 cze 17:54