Wyznacz wzór funkcji kwadratowej f(x)=x^2+bx+c, wiedząc że wierzchołek paraboli
Nikola: Wyznacz wzór funkcji kwadratowej f(x)=x2+bx+c, wiedząc że wierzchołek paraboli jest W(1,3).
Podaj postać kanoniczną .
18 cze 15:49
Nienor: Po pierwsze nie powielaj tematów, zwłaszcza nie pisząc w nich czego od życia chcesz.
Po drugie z boku strony masz teorię, a ta jest strasznie przydatna jak sie chce zadania
rozwiązywać, przejżyj ją dokładnie
Jeżeli masz wierzchołek masz (prawie) postać kanoniczną:
f(x)=a(x−1)2+3
brakuje a, ale to wiesz już z postaci ogólnej, że wynosi 1
f(x)=(x−1)2+3
18 cze 16:11
Mila: Później, za chwilę mam pracę.
18 cze 17:57
5-latek: POstac kanomiczna funkcji kwadratowej jest taka
y=a(x−p)2+q −−gdzie a−to wspolczynnik
ktory stoi przy x
2 rownania postaci ogolnej , natomiast p−to wspolrzedna x
owa wierzcholka
paraboli a q−wspolrzedna y
owa wierzchokla paraboli
W zadaniu masz podane wspolrzedne wierzcholka paraboli W(1,3) wiec juz wiesz ze p=1 a q=3 .
NIemor CI napisla ze brakujace a do wzoru odczytujesz z postaci ogolnej czyli z tej
f(x)=x
2+bx+c
Zauwaz ze przy x
2 w tej postaci jest a=1 bo 1*x
2=x
2 wiec juz mozemy napisac postac
kanoniczna naszej funkcji . Bedzie ona w postaci
y=(x−1)2+3 popatrz wyzej na post Niemor
.
Teraz z tej postaci napiszemy postac ogolna funkcji kwadratowej czyli postac
f(x)=ax2+bx+c
Przepisze jeszcze raz postac kanoniczna
y=(x−1)2+3
Przeciez znasz wzor skroconego mnozenia (a−b)
2=a
2−2a*b+b
2 no to piszemy ze
y=x
2−2x+1+3 to teraz to uporzadkuj i masz postac ogolna tej funkcji . Tyle
18 cze 19:30
Nikola: a zrobisz to do końca ;> ? proooosze
18 cze 21:20
Nikola: a najlepiej takie uporządkowane działania od początku do końca , żebym wiedziała dokładnie jak
to się robi
18 cze 21:21
bezendu: a co dodać 1+3 nie potrafisz ?

1+3=4 zapamiętaj

y=x
2−2x+4 post
5−latka bardzo dobrze masz opisane krok po kroku więc w czym problem ?
18 cze 21:26
5-latek:
18 cze 21:55