matematykaszkolna.pl
Przebieg zmienności funkcji: f(x)=ln(1+e^(-x)) Grayeyes: Witam, mam do opracowania przebieg zmienności funkcji f(x)=ln(1+e−x) ze schematem: 1. Analiza funkcji: a) wyznaczamy dziedzinę funkcji b) obliczamy granice na krańcach przedziałów jej określoności c) wyznaczamy punkty przecięcia wykresu funkcji z osiami układu współrzędnych d) badamy istnienie asymptot wykresu funkcji e) badamy parzystość, nieparzystość, okresowość funkcji. 2. Analiza pierwszej pochodnej: a) wyznaczamy pierwszą pochodną, określamy jej dziedzinę b) badamy znak pierwszej pochodnej w celu wyznaczenia przedziałów monotoniczności funkcji c) wyznaczamy ekstrema funkcji (jeśli istnieją). 3. Analiza drugiej pochodnej: a) wyznaczamy drugą pochodną, określamy jej dziedzinę b) badamy znak drugiej pochodnej w celu wyznaczenia przedziałów wklęsłości i wypukłości funkcji c) wyznaczamy punkty przegięcia (jeśli istnieją). 4. Sporządzenie tabelki zmienności funkcji. 5. Sporządzenie wykresu funkcji. Bardzo proszę o jakąkolwiek pomoc w tym zadaniu, bo pogubiłam się już przy wyznaczaniu dziedziny...
16 cze 20:47
wredulus_pospolitus: skoro masz schemat to w czym tkwi problem ... poza Twoim lenistwem
16 cze 20:51
wredulus_pospolitus: nawet 1.a nie potrafisz zrobić
16 cze 20:51
Grayeyes: po to tutaj napisałam, żeby otrzymać jakąś pomoc, więc nie wiem w czym tkwi problem, że mnie hejtujesz.. ^^
16 cze 20:58
wredulus_pospolitus: jeszcze nie 'hejtuję' (cokolwiek to ma niby oznaczać) Droga studentko ... ponawiam swoje pytanie: W CZYM JEST PROBLEM bo w końcu z problemem (konkretnym) tutaj przybyłaś. 1) Nie wiem od czego zacząć. <−−− masz podaną procedurę ... trzymaj się jej 2) Nie wiem jak wyznaczyć dziedzinę. <−−− to faktycznie jest problem w takim razie. 3) Nie chce mi się tego robić. <−−− jedyna rada to siąść i zrobić 4) Nie wychodzi mi, <−−− ale co konkretnie? Jak liczysz ? Przedstaw swoje obliczenia. 5) Chcę sprawdzić czy mam dobrze. <−−− to pokaż nam jak rozwiązałaś ... sprawdzimy
16 cze 21:02
wredulus_pospolitus: 6) Mam jakiś inny problem. <−−− To nam zdradź cóż to za problem.
16 cze 21:03
Grayeyes: OK. Napisze to, co udało mi się zrobić: a) D={x∊R: 1+e−x>0} = x∊R bo dla każdego R to jest spełnione. b) limx→− ln(1+e−x)= limx→ ln(1+e−x)=ln2 c) f(x)=0 ⇔ ln(1+e−x)=0 ⇔ ln(1+e−x)=ln1 ⇔ f. różniczkowalna 1+e−x=1 ⇔ e−x=0 sprzeczne. f(0)=ln(1+e−0)=ln(1+1)=ln2 d) w (−)
 f(x) ln(1+e−x)  
a=limx→−

=limx→−

=[

]H=
 x x  
 (ln(1+e−x))' 1 
limx→−

=limx→−

=1
 (x)' 1 

b=limx→−[f(x)−ax]=limx→−[ln(1+e−x)−x]=[

]=...

16 cze 21:28
Grayeyes:
 1 1 1 
=[]=limx→−

=U{

−U{1}{ln(1+

1 

ln(1+e−x) 

1 

x 
 x 
 1 1 
e−x)}{

*

x ln(1+e−x) 
16 cze 21:41
16 cze 22:55
Grayeyes: Czy ktoś mógłby mi pomoc w obliczeniu granicy limx→−[ln(1+e−x)+x]=[]
17 cze 11:10
wredulus_pospolitus:
 1+e−x 
ln(1+e−x) +x = ln(1+e−x) + ln ex = ln((1+e−x)*ex) = ln (

)
 e−x 
z takiej postaci sobie już poradzisz
17 cze 11:28
asdf: ln(ex(1+e−x)) = ln(ex + e−x+x) = ln(ex + 1) limx−>− ex = 0 limx−> ex = limx−> ln(x) = limx−>− ln(x) = ...funkcja nie dąży do −
17 cze 11:32
Grayeyes: Dzięki wielkie za odpowiedź emotka
17 cze 11:38
Grayeyes: a czy mógłby ktoś sprawdzić czy to jest dobrze? bo nie jestem pewna...
 ex 
f''(x)=0 ⇔

=0 ⇔x∊∅
 (1+ex)2 
 ex 
f''(x)>0 ⇔

>0 ⇔ ex(1+ex)2>0 ⇔ x∊R
 (1+ex)2 
17 cze 17:21
Mila: 17:21 dobrze.
17 cze 17:55
Mila: b) lim x→−ln(1+e−x)=
 1 
lim x→ln(1+e−x)=0 bo e−x=(

)x→0 i ln1=0
 e 
17 cze 18:04
Grayeyes: ok. to jeśli tamto jest dobrze to w takim razie jaki jest znak drugiej pochodnej i przedziały wklęsłości i wypukłości? i czy istnieją w takim razie punkty przegięcia?
17 cze 21:34
Mila: Druga pochodna jest dodatnia, przecież napisałaś.
17 cze 22:13