Przebieg zmienności funkcji: f(x)=ln(1+e^(-x))
Grayeyes:
Witam,
mam do opracowania przebieg zmienności funkcji f(x)=ln(1+e−x) ze schematem:
1. Analiza funkcji:
a) wyznaczamy dziedzinę funkcji
b) obliczamy granice na krańcach przedziałów jej określoności
c) wyznaczamy punkty przecięcia wykresu funkcji z osiami układu współrzędnych
d) badamy istnienie asymptot wykresu funkcji
e) badamy parzystość, nieparzystość, okresowość funkcji.
2. Analiza pierwszej pochodnej:
a) wyznaczamy pierwszą pochodną, określamy jej dziedzinę
b) badamy znak pierwszej pochodnej w celu wyznaczenia przedziałów monotoniczności funkcji
c) wyznaczamy ekstrema funkcji (jeśli istnieją).
3. Analiza drugiej pochodnej:
a) wyznaczamy drugą pochodną, określamy jej dziedzinę
b) badamy znak drugiej pochodnej w celu wyznaczenia przedziałów wklęsłości i wypukłości funkcji
c) wyznaczamy punkty przegięcia (jeśli istnieją).
4. Sporządzenie tabelki zmienności funkcji.
5. Sporządzenie wykresu funkcji.
Bardzo proszę o jakąkolwiek pomoc w tym zadaniu, bo pogubiłam się już przy wyznaczaniu
dziedziny...
16 cze 20:47
wredulus_pospolitus:
skoro masz schemat to w czym tkwi problem ... poza Twoim lenistwem

16 cze 20:51
wredulus_pospolitus:
nawet 1.a nie potrafisz zrobić
16 cze 20:51
Grayeyes: po to tutaj napisałam, żeby otrzymać jakąś pomoc, więc nie wiem w czym tkwi problem, że mnie
hejtujesz.. ^^
16 cze 20:58
wredulus_pospolitus:
jeszcze nie 'hejtuję' (cokolwiek to ma niby oznaczać)
Droga studentko ... ponawiam swoje pytanie: W CZYM JEST PROBLEM

bo w końcu z problemem
(konkretnym) tutaj przybyłaś.
1) Nie wiem od czego zacząć. <−−− masz podaną procedurę ... trzymaj się jej
2) Nie wiem jak wyznaczyć dziedzinę. <−−− to faktycznie jest problem w takim razie.
3) Nie chce mi się tego robić. <−−− jedyna rada to siąść i zrobić
4) Nie wychodzi mi, <−−− ale co konkretnie? Jak liczysz ? Przedstaw swoje obliczenia.
5) Chcę sprawdzić czy mam dobrze. <−−− to pokaż nam jak rozwiązałaś ... sprawdzimy
16 cze 21:02
wredulus_pospolitus:
6) Mam jakiś inny problem. <−−− To nam zdradź cóż to za problem.
16 cze 21:03
Grayeyes: OK. Napisze to, co udało mi się zrobić:
a) D={x∊R: 1+e
−x>0} = x∊R bo dla każdego R to jest spełnione.
b) lim
x→−∞ ln(1+e
−x)=
∞
lim
x→∞ ln(1+e
−x)=ln2
c) f(x)=0 ⇔ ln(1+e
−x)=0 ⇔ ln(1+e
−x)=ln1 ⇔ f. różniczkowalna 1+e
−x=1 ⇔
e
−x=0 sprzeczne.
f(0)=ln(1+e
−0)=ln(1+1)=ln2
d) w (−
∞)
| | f(x) | | ln(1+e−x) | | ∞ | |
a=limx→−∞ |
| =limx→−∞ |
| =[ |
| ]H= |
| | x | | x | | ∞ | |
| | (ln(1+e−x))' | | 1 | |
limx→−∞ |
| =limx→−∞ |
| =1 |
| | (x)' | | 1 | |
| | ∞ | |
b=limx→−∞[f(x)−ax]=limx→−∞[ln(1+e−x)−x]=[ |
| ]=... |
| | −∞ | |
16 cze 21:28
Grayeyes: | | 1 | | 1 | | 1 | |
=[∞−∞]=limx→−∞ |
| − |
| =U{ |
| −U{1}{ln(1+ |
| | | | | | x | |
16 cze 21:41
16 cze 22:55
Grayeyes: Czy ktoś mógłby mi pomoc w obliczeniu granicy limx→−∞[ln(1+e−x)+x]=[∞−∞]
17 cze 11:10
wredulus_pospolitus:
| | 1+e−x | |
ln(1+e−x) +x = ln(1+e−x) + ln ex = ln((1+e−x)*ex) = ln ( |
| ) |
| | e−x | |
z takiej postaci sobie już poradzisz
17 cze 11:28
asdf: ln(ex(1+e−x)) = ln(ex + e−x+x) = ln(ex + 1)
limx−>−∞ ex = 0
limx−>∞ ex = ∞
limx−>∞ ln(x) = ∞
limx−>−∞ ln(x) = ...funkcja nie dąży do −∞
17 cze 11:32
Grayeyes: Dzięki wielkie za odpowiedź
17 cze 11:38
Grayeyes: a czy mógłby ktoś sprawdzić czy to jest dobrze? bo nie jestem pewna...
| | ex | |
f''(x)=0 ⇔ |
| =0 ⇔x∊∅ |
| | (1+ex)2 | |
| | ex | |
f''(x)>0 ⇔ |
| >0 ⇔ ex(1+ex)2>0 ⇔ x∊R |
| | (1+ex)2 | |
17 cze 17:21
Mila: 17:21 dobrze.
17 cze 17:55
Mila:
b) lim
x→−∞ln(1+e
−x)=
∞
| | 1 | |
lim x→∞ln(1+e−x)=0 bo e−x=( |
| )x→0 i ln1=0 |
| | e | |
17 cze 18:04
Grayeyes: ok. to jeśli tamto jest dobrze to w takim razie jaki jest znak drugiej pochodnej i przedziały
wklęsłości i wypukłości? i czy istnieją w takim razie punkty przegięcia?
17 cze 21:34
Mila: Druga pochodna jest dodatnia, przecież napisałaś.
17 cze 22:13