reszta z dzielenia
reszta z dzielenia:
obliczyć resztę z dzielenia liczby 21000 przez 77
19 cze 18:16
Vax: x = 21000 (77) ⇔
{x = 21000 = 2*(23)333 = 2*8333 = 2 (7)
{x = 21000 = (210)100 = 1100 = 1(11)
(210 = 1 (11) z małego twierdzenia Fermata). Czyli:
{x = 2(mod 7)
{x = 1 (mod 11)
A stąd otrzymujemy x = 23 (77)
19 cze 19:09
najmniejsze dodatnie rozwiązan: dlaczego tak jest to zapisane: 2*(23)333
19 cze 19:12
Vax: Ponieważ 2
3 = 8 = 1 (mod 7)
19 cze 19:16
najmniejsze dodatnie rozwiązan: Nie za bardzo rozumiem w jaki sposób to robić...
19 cze 19:25
Vax: Zauważ, że 77 = 7*11, więc kongruencję x = 21000 (77) możemy zastąpić układem dwóch
kongruencji. Pozostaje policzyć 21000 mod 7 oraz mod 11, do tego po prostu zauważamy, że
23 = 1 (mod 7), więc podnosząc to do 333 potęgi otrzymujemy 2999 = 1333 = 1 (mod 7) i
mnożąc przez 2 otrzymujemy 21000 = 2 (mod 7). Co do 21000 mod 11 zauważamy, że z małego
twierdzenia Fermata wynika 210 =1 (mod 11), co po podniesieniu do 100 potęgi daje 21000
= 1 (mod 11) ,czyli otrzymujemy:
{x = 2 (mod 7)
{x = 1 (mod 11)
Skąd x = 23 (77)
19 cze 19:28
najmniejsze dodatnie rozwiązan: dlaczego podnosimy to do potęgi 333?
19 cze 19:44
Vax: Bo mamy wyznaczyć 21000 mod 7, a skoro 23 = 1 (mod 7) to podnosimy to do takiej potęgi,
żeby być ,,najbliżej" 1000.
19 cze 19:45
reszta z dzielenia: można to rozwiązać inaczej? np.: ((210)10)10)
19 cze 20:10
Vax: To jest to samo tylko inaczej zapisane
19 cze 20:14
chujogrom: chuj cycki twoja stara robi lody cyganom dla przyjemności 129mod15=9
18 cze 08:34