Zbadaj monotoniczność
Wojtek: Zbadaj monotoniczność
17 cze 20:00
__std__call__: Cześć.
1. liczysz dziedzinę f(x)
2. Liczysz pochodną funkcji f(x)
3. Liczysz dziedzinę f'(x)
4. Sprawdzasz w jakim przedziale f'(x) jest > i < 0.
5. W przedziale w którym f'(x) < 0, funkcja f(x) maleje, f'(x) > 0 f(x) rośnie.
Tyle.
Aby obliczyć pochodną f(x) korzystasz z własności:
(φ(x)ω−1(x))' = (φ'(x)ω(x) − φ(x)ω'(x)) ω(x)−2
Aby sprawdzić w jakich przedziałach f'(x) jest < i > 0 oblicz miejsce zerowe pochodnej i
narysuj przybliżony wykres [tak jak rosowanie wielomianów].
17 cze 21:14
__std__call__: Podpowiem więcej

(
√x) = (2
√x)
−1
Dla policzenia pochodnej mianownika stosujesz:
(φ(x)ω(x))' = φ(x)'ω(x) + φ(x)ω'(x)
(lnx) = x
−1
17 cze 21:19