Prosze o bardzo szybką pomoc ; )))
Selin: Rozwiąż równanie
log(x3+8) − log(2+x)=1
18 cze 07:55
Janek191:
log ( x
3 + 8) − log ( 2 + x) = 1; x
3 + 8 > 0 ∧ x + 2 > 0, czyli x > − 2
| | x3 + 8 | |
log |
| = log 10 |
| | 2 + x | |
x
3 + 8 = 10 x + 20
x
3 − 10 x − 12 = 0
i teraz trzeba rozwiązać to równanie.
18 cze 08:14
Selin: no własnie , jezeli mamy x3 to rozwiązujemy tak samo jak równanie kwadratowe ?
18 cze 08:27
krystek: Nie ,
sprawdź ,że − 2 jest pierwiastkiem ponieważ W(−2)=0 podziel przez (x+2) lub schematem Hornera.
18 cze 09:30
aniabb: ze wzoru skróconego mnożenia
x3+8 =(x+2)(x2−2x+4)
więc skraca cię z mianownikiem i masz
x2−2x+4=10 i dalej jak kwadratowe
18 cze 09:51