.
asdf:

Witam
Znaleźć rzut punktu P
0=(−1,2,0) na prostą l: x=y=z
l:
x=y=z, n
→ = [1,1,1], postać parametryczna:
x=t
y=t
z=t
szukany punkt ma więc współrzędne:
B(t,t,t)
wektor AB
→ = [t+1,t−2,t]
wektor AB
→⊥ n
→ ⇔ AB
→ ◯n
→ = 0
⇒ [t+1,t−2,t]◯[1,1,1] = 0
⇒ t+1 + t − 2 + t = 0
| | 1 | |
⇒ 3t − 1 = 0 ⇒ 3t = 1 ⇒t = |
| |
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
szukany punkt ma współrzędne B( |
| , |
| , |
| ), tak?  |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
17 cze 01:07
pigor: ..., tak, dobrze. ale możesz też np. tak :
1(x+1)+1(y−2)+1(z−0)=0 ⇔ x+y+z−1=0 − równanie płaszczyzny
⊥−ej do danej prostej, więc przez punkt
Po'=(x,y,z)=
(t,t,t)= ? ⇒
⇒ t+t+t−1= 0 ⇔ 3t=1 ⇔
t=13 ⇒
Po'= (13,13,13) . ...
17 cze 01:33
asdf: o, szybszy sposób

dzięki

Jeszcze mam takie :
Obliczyć odległość prostej l
1:
x = 2+t
y = −3+2t, z = 2−t
od płaszczyzny 2x+y+4z = 0, jakie jest polozenie prostej wzgledem plaszczyzny?
jak to rozwiazac?
17 cze 01:48
asdf:

mam więc tak:
l
1: x=2+t, y = −3+2t, z = 2−t
π: 2x + y + 4z = 0
v
→ = [1,2,−1], P
0(2,−3,2)
n
→ = [2,1,4]
jeżeli v
→ ⊥ n
→ ⇒ v
→◯n
→ = 0 ⋀ l
1 || π
v
→◯n
→ = [1,2,−1] ◯[2,1,4] = 2+2−4 = 0 ⇒ są równoległe
a jak obliczyć odległość? podobnie jak w zadaniu wyżej obierając sobie punkt P
0(2,−3,2), za
płaszczyznę 2x + y + 4z = 0, czyli mam układ równań:
x = 2t + 2
y = t−3
z = 4t + 2
2x + y + 4z = 0
z tego policzyć punkt współrzędne P
1 i z wektora P
0P
1→ odczytać jego odległość?
17 cze 01:59
asdf: z obliczeń wyszlo i:
2(2t + 2) + (t−3) + 4(4t+2) = 0
4t + 4 + t − 3 + 16t + 8 = 0
21t + 9 = 0
| | −18 + 42 | | −9−63 | | −36 + 42 | |
P1 = ( |
| , |
| , |
| ) |
| | 21 | | 21 | | 21 | |
P
0P
1→ = [a
1 , a
2 , a
3 ]
|P
0P
1→| =
√a12 + a22 + a32
P.S nie bawiłem się w skracanie i rachunki na ułamkach. Nie pomogłoby to w sprawdzaniu, a do
liczenia służy kalkulator.
17 cze 02:05
asdf: ?
17 cze 10:50
asdf:
17 cze 15:22
asdf: 
))))))))
17 cze 15:47
asdf: bump


11111


!111jedenjedenjeden

111
17 cze 17:20
polsl: studiujesz na politechnice śląskiej? zadania z AMIALu?
17 cze 17:24
asdf: na Politechnice Szczecińskiej.
17 cze 17:30
asdf: jojo
17 cze 19:15
pigor: ..., nie ma chętnych, to powiem jak ja to widzę,
otóż :
l
1 || π : 2x+y+4z i P
o∊ l
1 ⇒ odległość l
1 od π, to to samo, co odległość
Po=(2,−3,2) od π :
2x+y+4z= 0, a więc przechodząc z wymiaru 2D
na.poziom ...

3D masz analogiczny wzór, ale na na odległość punktu
nie od prostej Ax+By+C=0, tylko od płaszczyzny Ax+By+Cz+D=0, a więc
u ciebie :
| | |2*2+1*(−3)+4*2| | | |4−3+8| | |
d= |
| = |
| = |
| | √22+(−3)2+42 | | √4+9+16 | |
| | 9 | |
= |
| = 929√29 − szukana dległość, no i tyle . ... |
| | √29 | |
17 cze 19:45
asdf: a moje jest źle?
17 cze 20:35
asdf: .
17 cze 21:31
asdf: .
18 cze 16:28
pigor: ja ci nie odpowiem, bo nie wiem, może idź na konsultacje, lub
na ćwiczeniach podyskutuj o tym .
18 cze 16:34
asdf: jutro dopiero mam matme, się spytam (to i tak materiał do przodu więc az takie potrzebne to nie
jest

a odświeżyć raz kiedy nie problem − może ktoś to umie

)
18 cze 16:35
Vizer: Metoda wydaje się dobra
asdf geometrię można interpretować na 100 różnych sposobów,
niektóre lepsze, niektóre gorsze, np. rozwiązanie
pigora jest lepsze, bo nie wymaga tyle
kombinowania, A jak doszedłeś do wyniku, to powinieneś dostać to co
pigor, wtedy dowiesz
się czy na pewno wszystko masz dobrze
18 cze 17:19
asdf: Właśnie chodzi mi tylko o sam sposób rozwiązania (ktory okresla czy to rozumiem)

Już nie
będę tego liczyc bo po co

Dzieki.
18 cze 19:45
18 cze 19:51
asdf: 
Fajna! Dzięki
18 cze 20:03