zadanie z masą
slawek: Witam!
Mam takie zadanko.
Wyznaczyc mase okregu o promieniu R i srodku w punkcie 0,0 jezeli gestosc w punkcie P = (x,y)
wyraża się wzorem p(x,y) = |xy3|
Czy dobrze kombinuje, ze bedzie to poprostu calka podwojna po obszarze:
0<r<R
0<t<2π
a funkcją podcałkową bedzie xy3, tak?
Pozdrawiam!
17 cze 16:58
slaw: spojrzy ktos?
17 cze 17:18
slaw: pomoze ktos?
17 cze 17:36
slaw: serdecznie prosze o pomoc..
17 cze 18:01
slaw: popatrzycie?
17 cze 19:39
slaw: czy moge zrobic to tak jak rozpisalem, czy musze to liczyc calka krzywoliniowa?
17 cze 20:06
Vizer: No raczej źle, masa liczona przez całkę podwójną to masa powierzchni, a tu masz okrąg więc
niestety wchodzi w grę całka krzywoliniowa nieskierowana
17 cze 20:17
slaw: a mógłbyś mi tę całkę rozpisać?
Jakby to wyglądało?
Proszę, proszę, proszę
17 cze 20:21
Dr: A masy nie liczy się z całki potrójnej?
17 cze 20:27
slaw: z calki potrojnej liczy sie mase bryly to napewno

Ale niewiem jak z calka podwojna i calka
krzywoliniowa, jak te zadanko co podalem zrobic
17 cze 20:28
Vizer: Zadanie chyba nie jest trudne, wiedząc, że fizyczną interpretacją całki krzywoliniowej jest
właśnie masa o pewnej gęstości, korzystamy wprost z gotowego wzoru zamiany całki
krzywoliniowej nieskierowanej na całkę oznaczoną:
∫L f(x,y) ds = ∫ab f(x(t),y(t)) √(x'(t))2 + (y'(t))2 dt
Parametryzując okrąg:
x = rcost
y = rsint
t∊[0,2π]
f(x(t),y(t)) = |r3costsin3t|
Całkę więc zapiszemy tak :
∫ab |r3costsin3t| √(−rsint)2 + (rcost)2 = ...
17 cze 20:39
Vizer:
A zamiast a i b, odpowiednio powinno być 0 i 2π
17 cze 20:40
slaw: aha

Czy jakies czynnosi beda musial wykonac zwiazane z ta wartoscia bezwzgledna?
aha i mam jeszcze takie zadanko:
wyznaczyć masę trójkąta prostokątnego o przyprostokątnych równych a, jeżeli gęstość masy w
punkcie P jest równa odległości punktu P od ustalonej przyprostokątnej.
Nie chce, zebys tego drugiego zadanki mi ropisywal, tylko powiedz mi jaka jest ta funkcja
gestosci i potwierdz, ze to zadania tez robimy calka krzywoliniowa.

Ps. Vizer, jestes wielki
17 cze 20:43
slaw: a wlasciwie to i to z trojkatem mozesz mi rozpisac, jezeli oczywiscie masz chec.
I mozesz mi tez wyjasnic w takim razie kiedy stosujemy calkie zorientowana krzywoliniowa a
kiedy niezorientowana
17 cze 20:44
slaw: pomozecie?
17 cze 21:24
Vizer:

Widzę, że nikt tu nie przypada za całkami krzywoliniowymi, ja w zasadzie tez ich nie lubiłem

Czynności takie, ze niestety trzeba będzie rozbić na przedziały. Aha i pomyliłem się tam
jeszcze, bo powinno być :
|r
4costsin
3t|
√(−rsint)2 + (rcost)2
Co do trójkąta, to na szczęście można liczyć z całki podwójnej, bo trójkąt ma powierzchnię
(całe nasze szczęście

). Jako, że nie mamy powiedziane gdzie ten trójkąt się znajduje, w
zasadzie to chyba nie ma znaczenia, bo rozkład masy powinien być wszędzie taki sam (?), to
umieszczam go sobie jak na rysunku. Ustalam sobie przyprostokątną tą leżącą na osi OX. Więc
odległość z każdego punktu jaki bym sobie nie wybrał na tym trójkącie jest równa :
d = y, więc nasza funkcja gęstości f(x,y) = y
Granice pomyśl sam, jak coś będę za 0.5h i Cię naprowadzę
17 cze 21:47
slaw: mozna liczyc z calki podwojnej, to znaczy mozna zastosowac tw. greena tak?
17 cze 22:08
Vizer: Nie, normalnie z całek podwójnych, z faktu, że masa obszaru o gęstości f(x,y) wyraża się za
pomocą całki :
M = ∫D f(x,y) dxdy
Tu nie używamy krzywoliniowych, bo mamy do czynienia z powierzchnią. Tw. Greena w żadnym
wypadku, bo to dla zorientowanej całki krzywoliniowej, a tutaj nie mamy nawet określonej
orientacji, więc do takich mas czy innych rzeczy to najwyżej całka niezorientowana, a w tym
przypadku (trójkąta) własność całki podwójnej
17 cze 22:30
slaw: aha

Czyli ten trojkacik to jest poprostu powierzchnia, ktorej mase mamy policzyc

Nie jest
to tak jak w zadaniu poprzednim krzywa

dobrze rozumiem?
17 cze 23:18
Vizer: Tak, okrąg nie ma powierzchni, to jego masę inaczej liczyliśmy (za pomocą całki krzywoliniowej
niezorientowanej), podobnie byśmy liczyli gdybyśmy mieli jakąś krzywą, w przypadku trójkątów,
kwadratów, kół stosujemy całkę podwójną, bo powierzchnię one mają zdefiniowaną

Dałeś sobie
rade z tym trójkątem dalej?
17 cze 23:23
slawek: no probuje. Natomiast mam tego bardzo duzo a w srode egzamin i robie wszystko po trochu
17 cze 23:34
Vizer: No ja też przewalone teraz, czytam coś, wchodzę tutaj, dalej czytam, znów zerkam na forum

Wolę liczyć te całki niż się uczyć do sesji
17 cze 23:36
slawek: ja mam sesje z całek xD ale cóż, muszę dać radę

Dziękuje Vizer za wszystko
17 cze 23:53
Vizer:
Spoko

Polecam się na przyszłość

I powodzenia na egzaminach
17 cze 23:57
slawomir: Vizer jak bedziesz, to mozesz sprawdzic mi wynik tego zadani z tym kółkiem bo mi wyszło 0

i
sie zastanawiam czy masa moze wyjsc 0
18 cze 11:35
18 cze 12:01
slawomir: no a ja calkowicie pominelem wartosc bezwzględną, gdyż niewiem jak sie liczy całki z wartości
bezwzględnej
18 cze 12:06
slawomir: poczekam az przyjdziesz

Jak mi to rozpiszesz to moze sie naucze
18 cze 12:08
Vizer: Zaraz wychodzę, ale jeszcze Ci napiszę do zastanowienia. Rozkmiń najprostszą i klasyczną całkę
tego typu, czyli
∫
02π |sinx| dx
Licząc bez wartości bezwzględnej wychodzi 0 (suma na dodatniej i ujemnej części jest równa 0) a
jak wiemy pole jest równe 4, by otrzymać taki wynik trzeba rozbić na dwa przypadki, tak samo
jest z naszym przykładem.
18 cze 12:25
slawomir: jasne, juz mysle
18 cze 12:32
slawomir: ale kurcze, czuje ze ciezko bedzie xD
18 cze 12:34
Vizer: I jak?
18 cze 16:56