oblicz
milena: Oblicz pole równoramiennego trójkąta prostokątnego jeśli:
a) jego obwód jest równy 6(1+√2)
b) jego przeciwprostokątna jest o 1+√2 dłuższa od przyprostokątnej
25 maj 15:03
kalafiorowa:

a) 2a+c=6(1+
√2) ⇒ c=6(1+
√2)−2a
2a
2=c
2 ⇒ c=a
√2
a
√2=6(1+
√2)−2a
a
√2+2a=6(1+
√2)
a(1+
√2)=6(1+
√2)
a=6
b) c=a+1+
√2
2a
2=c
2 ⇒ c=a
√2
a
√2=a+1+
√2
a
√2−a=1+
√2
a(
√2−1)=1+
√2
| | 1+√2 | | √2+1 | |
a= |
| * |
| = 3+2√2 |
| | √2−1 | | √2+1 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | (12√2+17) | |
P= |
| *a*a= |
| *(3+2√2)2= |
| *(9+12√2+8)= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
25 maj 15:16
milena: tu cos jest nie tak
25 maj 15:49
kalafiorowa: w ktorym miejscu jest nie tak?
25 maj 17:37
milenka: juz doszłam co i jak dzieki za pomoc
25 maj 17:40
Kalafior: no coś nie tak pole powinno być 9.
18 cze 17:40
KASIA:

β
21 cze 15:21
Coś tam umiem :): Źle wyciągnęłaś a przed nawias

powinny być a(
√2+2) a zamiast 2 masz 1 w podpunkcie a)
linijka nad a=6
24 lis 21:56
Janek191:
a + a + a
√2 = 6 + 6
√2
a*( 2 +
√2) = 6 + 6
√2
| | 6 + 6√2 | | 2 − √2 | | 12 −6√2+12√2−12 | |
a = |
| * |
| = |
| |
| | 2 + √2 | | 2 − √2 | | 4 − 2 | |
Pole
P = 0,5 a
2 = 0,5*(3
√2)
2 = 0,5*9*2} = 9 [j
2]
4 cze 21:57
Nati: Dobrze teraz
16 sty 14:02