rozwiąż równanie
AnnaM: log₄[log₂(log₃[2x−1])]=0,5
Proszę o szybkie rozwiązanie

będę bardzo wdzięczna.
17 cze 18:39
AnnaM: Prosze pomóżcie mi.
17 cze 19:01
Mila: Dlaczego szybkie?
Z definicji logarytmu:
4
1/2=log
2(log
3(2x−1))⇔log
2(log
3(2x−1))=2
Znowu z definicji logarymu:
2
2=log
3(2x−1)⇔log
3(2x−1)=4 z definicji logarymu:
3
4=2x−1
2x−1=81
2x=82
x=41
Spr.
log
3(2*41−1)=log
3(81)=4
log
24=2
17 cze 22:30
Janek191:
2x − 1 > 0 ⇒ 2 x > 1 ⇒ x > 0,5
Mamy
log4 [ log2 ( log3 ( 2 x − 1))] = 0,5 ⇔
⇔ 40,5 = log2( log3( 2 x − 1)) ⇔
⇔ log2 ( log3 ( 2 x − 1)) = 2 ⇔
⇔ 22 = log3 ( 2 x − 1) ⇔ 4 = log3 ( 2 x − 1) ⇔
⇔ 2 x − 1 = 34 = 81 ⇔ 2 x = 82 ⇔ x = 41
====================================
17 cze 22:36
Janek191:
2x − 1 > 0 ⇒ 2 x > 1 ⇒ x > 0,5
Mamy
log4 [ log2 ( log3 ( 2 x − 1))] = 0,5 ⇔
⇔ 40,5 = log2( log3( 2 x − 1)) ⇔
⇔ log2 ( log3 ( 2 x − 1)) = 2 ⇔
⇔ 22 = log3 ( 2 x − 1) ⇔ 4 = log3 ( 2 x − 1) ⇔
⇔ 2 x − 1 = 34 = 81 ⇔ 2 x = 82 ⇔ x = 41
====================================
17 cze 22:37