Dostałem taki przykład na kartkówce z logarytmów.Co ja mam z czymś takim zrobić?
Chrupek: 24x−1=
17 cze 21:07
bezendu:
Tylko powiedz gdzie tu logarytm ?
17 cze 21:08
Chrupek: 24x−1 (źle mi się napisało) No właśnie, nie mam pojęcia co to może mieć wspólnego z
logarytmami, dlatego po pomoc przychodzę tutaj.
17 cze 21:16
bezendu: ale to też nie jest logarytm ? a jakie jest polecenie ?
17 cze 21:18
Chrupek: Nie ma polecenia. Dostaliśmy przykłady i mieliśmy je rozwiązać. Kartkówka była z działu Funkcje
wykładnicze i logarytmy, tylko że w książce nie widzę żadnego podobnego przykładu.
(Matematyka II Liceum + Technikum GWO)
17 cze 21:26
krystek: =?
17 cze 21:30
krystek: A nie było 24x−1=1
17 cze 21:31
__std__call__: Można przyjąć, że równa się jakieś stałej φ wówczas:
2(4x−1) = φ wówczas korzystając z logarytmu przy podstawie 2 otrzymujesz x przedstawione jako
związek φ a pewnie o to chodziło.
17 cze 21:34
Chrupek: I tyle. Kolega mi pokazywał, że robi się z tym coś takiego:
24x−1=(1/8)−3x+2
24x−1=(2−3)−3x+2
24x−1=29x−6
4x−1=9x−6
−9x+6+4x−1=0
−5x+5=0
−5x=−5
x=1
17 cze 21:39
__std__call__: 24x − 1 = φ ⇔ log2 24x−1 = log2 φ ⇔ (4x−1)log2 2 = log2 φ ⇔ 4x−1 = log2 φ ⇔x =
(log2 φ + 1)*4−1
17 cze 21:40
krystek: A skąd wziąłeś prawa stronę?
17 cze 21:41
17 cze 21:43