Oblicz odległość punktu A od płaszczyzny p , jeśli
adek: Oblicz odległość punktu A od płaszczyzny p , jeśli:
a) A( 5,1, − 1) ip : 2x − 4y − 4z + 4 = 0
b) A( 3,1, − 1) ip : 11x + 2y − 10z − 45 = 0
w 1) 7/3
w 2) 0

?
Jeśli błędy sa to proszę o poprawkę

Dziękuje
17 cze 17:10
polsl: bump
17 cze 17:25
asdf: pierwsze ok

zaraz sprawdzę drugie
17 cze 17:29
adek: ciekawe jest to że w odpowiedziach(etrapez) w 1) odpowiedź niby poprawna to 3
17 cze 17:30
asdf: masz zadania z etrapeza z tego działu?!
17 cze 17:31
adek: mam
17 cze 17:31
asdf: a wysłałbyś plik z zadaniami + odpowiedzi?
17 cze 17:32
Janek191:
| | I A x0 + B y0 + C z0 + D I | |
d = |
| |
| | √ A2 + B2 + C2 | |
a) A = ( 5, 1 , − 1 )
2 x − 4 y − 4 z + 4 = 0
więc
| | I 2*5 + (−4)*1 + (−4)*(−1) + 4 I | |
d = |
| = |
| | √ 22 + (−4)2 + (−4)2 | |
| | I10 − 4 + 4 + 4 I | | 14 | | 7 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | √4+16+16 | | 6 | | 3 | |
17 cze 17:33
adek: No to widocznie błąd w odpowiedziach jest

a 2?
17 cze 17:36
asdf: @Janek
moglbys sprawdzic moje zadanie?
17 cze 17:36
Janek191:
b)
A = ( 3, 1 , − 1)
11 x + 2 y − 10 z − 45 = 0
więc
| | I 11*3 + 2*1 + (−10)*(−1) − 45 I | |
d = |
| = |
| | √ 32 + 12 + (−1)2 | |
| | I 33 + 2 + 10 − 45 I | |
= |
| = 0 |
| | √ 11 | |
17 cze 17:37
17 cze 17:37
asdf: a z prostych i płaszczyzn? ogolnie chodzi mi o całą geometrie
17 cze 17:38
asdf: rozwiązanie do drugiego:
11x + 2y − 10z − 45 = 0
n
→ = [11,2,−10]
x = 11t + 3
y = 2t + 1
z = −10t−1
11x+2y−10z−45 = 0
podstawiając do ostatniego:
11(11t+3) + 2(2t +1)−10(−10t−1) − 45 = 0
121 + 33 + 4t + 2 + 100t + 10 − 45 = 0
225t = 0
t = 0
x =3
y=1
z = −1
AB
→ = 0
→ ⇒ | AB
→ | = 0
17 cze 17:40
17 cze 17:41
adek: ale jak sam widzisz trzeba uważać bo sporo błędów w odpowiedziach
17 cze 17:42
asdf: dziękuje bardzo

Z prostych też masz?

Do egzaminu przydadzą mi się te zadania
17 cze 17:44
17 cze 17:46
asdf: z resztą, jak chcesz to Ci mogę podać tytuł książki gdzie są zadania z geometrii analitycznej

z rozwiązaniami chyba..
17 cze 17:47
adek: Grzymkowskiego?
17 cze 17:47
asdf: Jurlewicz, Skoczylas − Algebra liniowa 1 wydanie 8
17 cze 17:51
Janek191:
Tadeusz Trajdos Matematyka część III
Teoria i przykłady
17 cze 17:55
adek: dzięki przyda się

i powodzenia na egzaminie
17 cze 17:57
asdf: 100 zadań z geometrii analitycznej z pełnymi rozwiązaniami krok po kroku
17 cze 18:00
asdf: wzajemnie
17 cze 18:00
adek: łooooo super książka
nie ma czegoś takiego do całek?
17 cze 19:29
17 cze 19:44