zadanie2
maciek: w trójkąt prostokatny równoramienny wpisano dwa okręgi styczne zewnętrznie do siebie
każdy o promieniu 1 cm. Oblicz obwód tego trójkąta
16 kwi 18:23
Basia: Rozwiązuję
18 kwi 01:07
Basia:

AD = BE = x
DE = 2
AB = 2x+2
O
1P = O
2P = z
z
2 + z
2 = O
1O
22
2z
2 = 2
2
2z
2 = 4
z
2 = 2
z =
√2
AG = AD = x
GI = z =
√2
IC = r = 1
AC = x + √2 + 1
BC = AC
AB
2 = AC
2 + BC
2
(2x+2)
2 = (x +
√2+1)
2 + (x+
√2+1)
2
[2(x+1)]
2 = 2[ (x+1) +
√2 ]
2
4(x
2 + 2x + 1) = 2[ (x+1)
2 +2
√2(x+1) + 2] /:2
2(x
2 + 2x + 1) = x
2 + 2x + 1 + 2
√2x + 2
√2 + 2
x
2 + 2x − 2
√2x −1 − 2
√2 = 0
x
2 + 2(1−
√2)x − (1 + 2
√2) = 0
Δ = 4(1−
√2)
2 + 4(1+2
√2)
Δ = 4(1 − 2
√2 + 2) + 4 + 8
√2 = 12 − 8
√2 + 4 + 8
√2 = 16
√Δ = 4
| −2(1−√2) − 4 | | −6 + 2√2 | |
x1 = |
| = |
| = −3 + √2 < 0 |
| 2 | | 2 | |
| −2(1−√2) + 4 | | 2 + 2√2 | |
x2 = |
| = |
| = 1 + √2 > 0 |
| 2 | | 2 | |
x = 1 + √2
AB = 2x + 2 = 2 + 2
√2 + 2 = 4 + 2
√2
AC = BC = x +
√2 + 1 = 1 +
√2 +
√2 + 1 = 2 + 2
√2
Ob = AB + AC + BC = 4 + 2
√2 + 2 + 2
√2 + 2 + 2
√2 = 8 + 6
√2
18 kwi 01:36
Basia:

Prostszy sposób:
AD = BD = CD = a
po tr.ADCi tr.BDC prostokatne równoramienne
AC
2 = a
2 + a
2 = 2a
2
AC = BC = a
√2
Ob
ADC = 2a + a
√2
okrąg o promieniu R=1 jest wpisany w tr.ADC
| a2 | | a2 | |
1 = |
| = |
| = U{a}{2+√2 |
| 2a+a√2 | | a(2+√2 | |
a = 2 +
√2
Ob
ACB = 2a + 2a
√2 = 2a(1+
√2) = 2(2+
√2)(1+
√2)=
2(2 + 2
√2 +
√2 + 2) = 2(4+ 3
√2)
chyba w poprzednim musiałam się pomylić
18 kwi 01:53
Basia: ależ nie; wszystko się zgadza
18 kwi 01:59
Eta: 
Teraz jest ok

Dobranoc Basiu! Kolorowych snów!
18 kwi 02:16
Basia: W obu jest ok.

Dobranoc. Miłych snów.
18 kwi 02:22
Basia:

Zastanawiam się cały czas ( i nie daje mi to spokoju) czy te okręgi muszą być położone
tak jak na rysunkach (1) i (2). Wprawdzie takie położenie samo się narzuca, ale dlaczego
nie mogłoby być tak jak na rysunku (3). Mniej przekonująco wygląda, ale spełnia te same
warunki co (1) i (2).
Tam też każdy z okręgów jest styczny tylko do dwóch ramion trójkąta. Czy w takim razie
nie może być równie dobrze tak jak tu ?
Rozwiązanie jest proste bo tr. x, x, x
√2 jest opisany na okręgu o promieniu r=1
Stąd liczę x.
Przeciwprostokątna = x
√2 + 2
√2
Ob = 2(x+2) + x
√2 +
√2 = 2x + 4 + x
√2 + 2
√2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Ob
1 = x + x + x
√2 = x(2+
√2)
x = 2+
√2
Ob = 4 + 2
√2 + 4+ (2+
√2)
√2 + 2
√2 =
4 + 2
√2 + 4 + 2
√2 + 2 + 2
√2 = 10 + 6
√2
Ale czy tak też może być ?
18 kwi 08:19
zimnylech:

Czy można by to obliczyć zakładając, że b=a+2r a potem podstawiając za a wzór wyprowadzony z
wzoru na przekątną w kwadracie? Zauważyłam, że przy przeciwprostokątnej znajdują się 2
deltoidy o dłuższym boku a/2 czyli w sumie wychodzi z tego a i zostaje jeszcze 2 r. Wydawało
mi się, że można to tak obliczyć, ale nie wychodzi.
18 cze 19:26
Eta:
@tak myślę
Nie masz co robić? idź umyj nogi !
Jeszcze raz tak się zachowasz, to będziesz zablokowany !
16 sie 19:29
Eta:

Przy okazji podam takie rozwiazanie:
Obwód ABC =L=6x+2
w trójkącie ADC o kątach 90
o,45
o,45
o
|CD|=x+1 i |CD|= x
√2
| 1 | |
to: x√2=x+1 ⇒ x√2−x=1 ⇒ x= |
| = √2+1 |
| √2−1 | |
zatem obwód L= 6(
√2+1)+2 = 6
√2+8= 2(3
√2+4) [cm]
16 sie 20:16
ss: ja jebe.. c to jest
29 mar 20:18
XD: XDDDDXD Basia mogę korepetycje
4 cze 13:35