tożsamość trygonemetryczna
sari45: Sprawdź tożsamość trygonometryczną:
sin(x−y)*sin(x+y) = (
sinytgy)
2 − (
sinxtgx)
2
Tożsamość jest chyba prawdziwa, a mi cały czas wychodzą jakieś bzdury.. Byłabym wdzięczna za
każdą pomoc
18 cze 18:05
Janek191:
| | siny | | sin x | |
P = ( |
| )2 − ( |
| )2 = |
| | tg y | | tg x | |
= cos
2 y − cos
2 x = ( cos y − cos x)*( cos y + cos x) =
= 2 sin 0,5(y + x)sin0,5(x − y)*2 cos0,5( y + x)*cos0,5(y − x) =
=2 sin 0,5 (y+ x)*cos0,5( y +x) *2 sin 0,5(x − y)*cos0,5 ( y − x) =
= sin ( y + x)*2*sin 0,5( x − y)*cos0,5( x − y) =
= sin ( y + x)*sin ( x − y) = sin ( x − y)*sin ( x + y) = L
ckd.
cos ( y − x) = cos ( x − y) , bo cos jest funkcją parzystą
18 cze 18:49
Janek191:
| | siny | | sin x | |
P = ( |
| )2 − ( |
| )2 = |
| | tg y | | tg x | |
= cos
2 y − cos
2 x = ( cos y − cos x)*( cos y + cos x) =
= 2 sin 0,5(y + x)sin0,5(x − y)*2 cos0,5( y + x)*cos0,5(y − x) =
=2 sin 0,5 (y+ x)*cos0,5( y +x) *2 sin 0,5(x − y)*cos0,5 ( y − x) =
= sin ( y + x)*2*sin 0,5( x − y)*cos0,5( x − y) =
= sin ( y + x)*sin ( x − y) = sin ( x − y)*sin ( x + y) = L
ckd.
cos ( y − x) = cos ( x − y) , bo cos jest funkcją parzystą
18 cze 18:49
Janek191:
Zastosowane wzory:
a
2 − b
2 = (a − b)*(a + b)
cos α − cos β = 2 sin 0,5(α+β)*sin 0,5( β−α)
cos α + cos β = 2 cos 0,5(α + β)*cos0,5(α − β)
2 sin α *cos α = sin 2α
18 cze 18:56