geometria analityczna
Diana: Podstawa trojkata rownoramiennego abc jest odcinek ab gdzie a(−2 1), b(6,1). wyznacz
współrzędne wierzcholka c wiedzac ze nalezy on do prostej y=x+2.
Czy moglby ktos wyjasnic to zadanie?
18 cze 19:44
5-latek: ja bym zrobil to np tak ogolnie
1. Rysunek (cos podpowie )
2 . Napisal rownanie symetralnej odcinka |AB| −dlaczego symetralna . czym jest jednoczesnie
symetralna w trojkacie rownoramiennyn? . Z rysunku latwo je odczytac . Ale mozesz wyznaczyc .
3. Wyznaczyl punkt przeciecia sie symetralnej z prosta y=x+2 .

Drugi sposob pewnie poda Mila ktora serdecznie pozdawiam . Milu na razie nie rysowalem bo mam
inne powazniejsze sprawy na glowie
18 cze 21:26
5-latek: bezendu teraz sprawdz czy dlugosc odcinka |AC|=|BC| musz byc rowne bo to jest trojkat
rownaramienny. Jesli tak to jest OK
18 cze 21:33
Mila:
Witam
5−latku, równie serdecznie.

Narysuję Twój sposób.
18 cze 21:36
bezendu:

D= środek AB
D=(x;y)
x=2
y=1
D=(2;1)
prosta przechodząca przez punkty A i B
1=−2a+b
1=6a+b
−2a+b=6a+b
−2a−6a=0
a=0
1=b
y=1
prostopadła do prostej AB;
a=0
x=2
punkt przecięcia sie prostych
x=2 i y=x+2 y=2+2=4
Niech moderatorzy usną mój pierwszy post w tym wątku
18 cze 21:38
Mila:

A(−2 ,1), B(6,1).
k:
y=x+2
1) ΔABC − Δ równoramienny
Wysokość opuszczona z wierzchołka C jest symetralną AB
s:
s⊥AB i przechodzi przez środek AB
s:
x=2 symetralna AB ( tu jest to proste.)
2) C: y=2+2=4
C=(2,4)
18 cze 21:47
5-latek: Milu mam na glowie teraz sprawe kominow w budunku .
Bezendu ale sie wciales Mili . MIales wyznaczyc symetralna wektorami −przeciez wczoraj czy
przedwczoraj liczyles . Ucz sie wektorow
18 cze 21:49
bezendu: Zanim pisałem to nie było postu
Mili a zauważyłem że źle rozwiązałem dlatego napisałem
jeszcze raz z prośbą o usunięcie pierwszego postu
Wektory powoli poznaje
18 cze 21:51
pigor: ..., lub np. z warunków zadania a=(−2,1), b=(6,1},
c=(x,y)= (x,x+2)= ? , to
|ac|= |bc| ⇔ ac
2=bc
2 ⇔ (x+2)
2+(x+2−1)
2 = (x−6)
2+(x+2−1)
2 ⇔
⇔ x
2+4x+4 = x
2−12x+36 ⇔ 16x= 32 ⇔
x=2 i
y=x+2=
4 , zatem
c=(2,4) − szukany wierzchołek Δabc. ...
18 cze 21:54