Oblicz przyśpieszenie układu oraz całkowitą energię kinetyczną
dawidd:

Dany jest układ dwóch klocków o masach m1=4kg i m2=1kg połączonych nitką przerzucona przez
bloczek o masie m=3kg i promieniu r=10cm i momencie bezwładności l=(1/2)*m*r
2. Ciało o masie
m1 znajduje sie na równi pochyłej pod kątem α=60 stopni do poziomu, natomiast ciało o masie m2
znajduje sie na górnej płaskiej części równi. Oblicz przyśpieszenie układu oraz całkowitą
energię kinetyczną układu po czasie t=4s od początku ruchu. Tarcie i wszystkie opory ruchu
zaniedbujemy.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu.
17 cze 15:24
dawidd: Nikt nie jest w stanie mi pomóc
17 cze 15:43
kulfon: moment moment, jak rozwiazałbys te zadanie? napisz, a Ci powiem co zle robisz.
17 cze 15:46
dawidd: wiem ze musze to zrobic z drugiej zasady dynamiki newtona. tylko nie wiem jakułozyć rownania bo
z ogolnego wzoru nie bardzo moge cos wykombinowac
17 cze 15:51
Nienor: Rozrysuj i ponazywaj siły w tym układzie dawidd.
17 cze 16:07
kulfon:

S − siła spręzystości (nacisku) ,
F − wypadkowa ,
Q − ciężar klocka m
1
Q=m
1g
Q − N
1 = m
1a
| | a | |
(N1 − N2)r =Iε, gdzie ε = |
| |
| | R | |
17 cze 16:11
dawidd: Kulfon mógł byś dokończyć to zadanie? bo w ogóle zupełnie inne głupoty robiłem, żebym wiedział
jak się robi takie zadania. Bardzo bym prosił
17 cze 16:35
dawidd:
17 cze 17:34
dawidd:
18 cze 18:23
piotrek: móglby ktoś dokończyć to zadanie? tez mam podobne
20 cze 21:51