matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica Funkcji
Xzl:
Korzystając z definicji Heinego oblicz granicę
x
2
−4
lim =
x−2
x−>2
17 cze 21:50
Nienor:
wybieram sobie dowolny ciąg: x
n
, który: 1
o
jest różny od 2 2
o
jego granicą jest 2
a
(Jeśli ci to pomoże możesz wybrać sobie taką grupę ciągów, np: x
n
=2−
, a∊ℛ\{0})
n
I liczysz:
x
2
n−4
(x
n
−2)(x
n
+2)
lim
n→∞
=lim
=lim(x
n
+2)=limx
n
+2=2+2=4, bo w 2
o
x
2
−2
x
n
−2
założyliśmy, że limx
n
=2.
17 cze 21:59