przeciwprostokątna
mgiełka: Proszę o pomoc mam zadanko które długo próbuję rozwiązać i dla mnie jest trudne
ale może dla kogoś będzie to banał
Dany trójkąt prostokątny, jedna przyprostokątna krótsza dwukrotnie od drugiego
boku − przeciwprostokątnej, oblicz stosunek pól koła wpisanego do opisanego
na tym trójkącie prostokątnym proszę o pomoc
18 cze 21:07
Nienor: O ile dobrze to rozumiem:
a=a b=2a c=
√a2+b2=
√5a
Podtsawić i powinien wyjść stosunek (znaczy po przyrównaniu

)
18 cze 21:25
mgiełka: o dziękuję bardzo całkowicie zapomniałam o tym wzorze R = 1/2 c dzięki
18 cze 22:10