Całka z ułamków prostych drugiego rodzaju
Krzysiek: W mianowniku czynnik nierozkładalny, zatem:
(9x
2+6x+2)`= 18x+6
| | (x−1)dx | | 1 | | 18(x−1)dx | |
∫ |
| = |
| ∫ |
| = |
| | 9x2+6x+2 | | 18 | | 9x2+6x+2 | |
| | 1 | | 18x−18+24−24)dx | |
|
| ∫ |
| = |
| | 18 | | 9x2+6x+2 | |
| | 1 | | (18x+6)dx | | 24 | | dx | |
|
| ∫ |
| − |
| ∫ |
| = |
| | 18 | | 9x2+6x+2 | | 18 | | 9x2+6x+2 | |
t= 9x
2+6x+2
dt=(18x+6)dx
| | 1 | | 4 | | dx | |
= |
| ln|t|− |
| ∫ |
| = |
| | 18 | | 3 | | 9x2+6x+2 | |
Δ= −36
q= 1
db=dx
| 1 | | 4 | | db | | 1 | | 4 | |
| ln|t|− |
| ∫ |
| = |
| ln|x|− |
| arctg(b)+C |
| 18 | | 3 | | b2+12 | | 18 | | 3 | |
Gdzie robię błąd?
5 lut 17:20
Mila:
| | 4 | | dx | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| ∫ |
| = [(x+ |
| = |
| u; dx= |
| du] |
| | 27 | | | | 3 | | 3 | | 3 | |
teraz będzie dobrze.
5 lut 18:22
Krzysiek: A to nie wyjdzie na jedno i to samo?
5 lut 18:41
Mila: Pytasz, gdzie masz błąd?
Rozwiązałam bez błędu. Policz swoje, dokończ moje i zobaczysz.
5 lut 23:09
Krzysiek: Nie krzycz na mnie

Dziękuję.
6 lut 16:52
Mila:
Nie krzyczę, tylko zmuszam do twórczej, samodzielnej pracy.
6 lut 16:56
Mila: Wyszło Ci dobrze?
6 lut 16:57
Ania: ∫18x
18 cze 11:11