Obliczyć α=
Student: ∫(x+1)2−3x. Mam to rozwiązać przed podstawienie czy przez części ? Nie wiem w ogóle jak się
za to zabrać. Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuję.
15 cze 18:27
Student: Halooo, jest tu ktoś kto potrafiłby to rozwiązać?
16 cze 13:10
asdf:
dt = −3dx
| | 1 | |
− |
| ∫(x+1)2−3x *(− 3) dx = |
| | 3 | |
| | 1 | | −1 | | 1 | |
− |
| ∫(−t * 2t *dt = |
| ∫−t*2tdt − U{1}{9] ∫ |
| * 2t dt = |
| | 9 | | 9 | | 3 | |
∫t 2
tdt =
u = t, v' = 2
t
u' = 1, v = 2
t{ln2}
| | 2t | | 1 | |
U{t*2t{ln2} − ∫ |
| dt = U{t*2t{ln2} − |
| ∫2t dt |
| | ln2 | | ln2 | |
poszukaj czy nie ma gdzies bledu, całke z 2
t dt juz policzysz z definicji tamtej
16 cze 13:28
Student: Czy w szóstej linijce nie powinno być: 1/9 ∫(t−3)*2
t*dt ?

Wielkie dzięki za pomoc
18 cze 13:08
Student: | | 1 | | 2−3x | | 2−3x | | 2−3x | |
Czy ostateczny wynik to: − |
| x* |
| − |
| − |
| +C ? |
| | 3 | | ln2 | | 9ln2*ln2 | | 3ln2 | |
Czy 9ln2*ln2 mogę zapisać jako 9ln
22
18 cze 13:39