...
zaq: Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 12cm.Cosinus kąta nachylenia
tej krawędzi do płaszczyzny podstawy jest równy pierwiastek z dwóch dzielony na 3 .Oblicz
objętość tego ostrosłupa oraz sinus kąta nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy.
9 wrz 18:48
dero2005:

l = 12 cm
| | √2 | | 12√2 | |
d2 = l* |
| = |
| = 4√2
|
| | 3 | | 3 | |
d = 2*4
√2 = 8
√2 → przekątna podstawy
| | d√2 | | 8√2*√2 | |
a = |
| = |
| = 8 cm → krawędź podstawy
|
| | 2 | | 2 | |
H =
√l2 − (d2)2 =
√122 − (4√2)2 =
√144 − 32 =
√112 = 4
√7 cm → wysokość
ostrosłupa
| | 256*√7 | |
V = 13a2*H = 1382*4√7 = |
| cm3 → objętość ostrosłupa
|
| | 3 | |
k =
√l2 − (a2)2 =
√122 − 42 =
√144 − 16 =
√128 = 8
√2 cm → wysokość ściany
bocznej
| | H | | 4√7 | | 7 | |
sin α = |
| = |
| = √ |
| |
| | k | | 8√2 | | 8 | |
9 wrz 20:45
zaq: mam jeszcze pytanie co do ostatniego wyniku,tego sinusa
skad w mianowniku wzięło się 8 ?
10 wrz 09:54
dero2005:
| 4√7 | | √16*√7 | | √112 | | 112 | | 7 | |
| = |
| = |
| = √ |
| = √ |
| |
| 8√2 | | √64*√2 | | √128 | | 128 | | 8 | |
10 wrz 12:31
,: ∞Ω♥
18 cze 22:20