Wartość bezwzględna, wielomiany
t00d: Witam mam 2 takie zadania i nie za bardzo wiem, jak się za nie wziąć
1)
7:{|x3+2x|−3} tutaj wiem, że to przez co dzielę, musi być większe niz 0, ale co dalej? To co
jest w nawiasie klamerkowym(?) jest pod pierwiastkiem
2) Wielomian podzielony przez dwumian x−1 daje resztę równą 1, podzielony przez x−2 daję resztę
4,
jaką resztę otrzymamy, gdy podzielimy ten wielomian przez x2−3x+2
18 cze 15:50
t00d: Sorki nie podałem polecenia w 1, mam określić dziedzinę

Z drugim sam sobie poradziłem chyba, tylko powiedzcie czy dobre, reszta mi wysszła R(x)=−3x−2
18 cze 16:34
use: do 1) tyle, wystarczy zeby to pod pierwiastkiem bylo wieksze od zera czyli;
|x3+2x|−3>0 rozwiazujesz i masz wynik
18 cze 16:42
use: do 2)
zakłądam że ten wielomian który dziele to W(x) czyli mam ;
W(x)=Q(x) *(x−1) + R(x) ⇒ W(x) =Q(x) *(x−1) + 1
W(x) = P(x) *(x−2) + R(x) ⇒W(x) = P(x) *(x−2) + 4
P(x) i Q(x) to jakies wielomiany ktore piwstaną w wyniku podzielenie w(x) przez (x−1) czy tez (
x−2) ich nie znamy i nie musimy znać bo teraz mamy;
W(2)=4
W(1)=1
W(x)=S(x)*(x
2−3x+2) + ax+b ( trzeba skorzystac z tego ze reszta z dzielenia musi miec
mniejszy stopien od tego przez co dzielimy mamy wiec funkcje kwadratową wiec reszta jest
liniowa korzystamy z tego ze W(x) to caly czas ten sam wielomian a wyzej wyszlo nam ze W(2)=4
oraz W(1)=1
a akurat tak sie sklada ze ;
W(2)=S(2)*(2
2−3*2+2)+a*2+b czyli W(2)=2a+b analogicznie drugi przyklad i masz uklad rownan
i jedziesz
18 cze 16:49
pigor: ..., z warunków zadania
2) W(1)= R(1)=1 i W(2)=R(2)= 4 i W(x)=(x−1)(x−2)Q(x)+R(x) i R(x)=ax+b ⇒
⇒ a+b=1 i 2a+b=4 / − stronami ⇔ a=3 i b=1−a ⇔
a=3 i b= −2 , czyli
R(x)= 3x−2 − szukana reszta . ...
18 cze 16:49
use: oczywiscie W(2)=4 zatem podstawiam do W(2)=2a+b i mam
4=2a+b
18 cze 16:50
t00d: Dzięki wielkie, do rozwiązania 2 sam jakoś doszedłem

, mógłby ktoś jeszcze mi to rozwiązać
|x3+2x|−3>0 ?
18 cze 16:56
use: |x
3+2x|−3>0
z def. wartosci bezwzględnej masz tak;
|x| = x gdy x≥0 oraz
|x|= −x gdy x<0 ( bierze sie to stąd ze wartosc bezwzgledna jest zzwsze wieksza od zera wiec
jak iks jest ujemny to wtedy dopisujemy minus a minus i minus daje plus i wszystko sie zgadza
)
wiec analogicznie robimy z |x
3+2x| a wiec
x
3+2x= x(x
2+2) teraz normalnie rozwiazujesz kiedy jest wieksze a kiedy mniejsze od zera
tutaj bedzie mnijsze gdy x<0 a wieksze gdy x≥0
wiec mam ;
|x
3+2x|−3>0 z tego dwa przypadki ;
x
3+2x−3>0 gdy x≥0 oraz
−(x
3+2x)−3>0 gdy x < 0
rozwiazujesz to i masz wynik tylko pamietaj o jednym musisz uwazac na dziedzine na jakiej
działąsz bo zauwaz w pierwszy przykładzie masz (x
3+2x−3>0 gdy x≥0 ) jak z tego ci wyjdzie np
ze x<−2 to jest brak roziwazan bo ty działasz na x≥0 kumasz

a jezeli w pierwszym wyjdzie
ci że x>−5 to zobacz co sie dzieje wtedy rozwiązanie są liczby z dziedziny czyli x≥0 bo −5
jest mnaiejsze od zera wiec pokrywa sie z dziedzina
tak samo drugi przypadek dziala na innej dziedzinie gdy x<0
na koniec suma rozwiazan i koniec zadania ( pamietaj SUMA rizwiazan obydwóch orzypadkow)
18 cze 17:06
pigor: ..., lub np. tak :
|x3+2x|−3 >0 ⇔ |x
3+2x| >3 ⇔ x
3+2x< −3 lub x
3+2x >3 ⇔
⇔ x
3+2x+3< 0 lub x
3+2x−3 >0 ⇔ x
3+x
2−x
2−x+3x+3< 0 lub x
3−x
2+x
2−x+3x−3 >0 ⇔
⇔ x
2(x+1)−x(x+1)+3(x+1)< 0 lub x
2(x−1)+x(x−1)+3(x−1) >0 ⇔
⇔ (x+1)(x
2−x+3)< 0 lub (x−1)(x
2+x+3) >0 ⇔ x+1< 0 lub x−1>0 ⇔ x< −1 lub x >1 ⇔
⇔
x∊(∞ ;−1) U (1;+∞) − szukany
zbiór rozwiązań danej nierówności . ...
18 cze 17:25
t00d: Dzięki wszystkim za pomoc już wszystko rozumiem.
18 cze 17:26