prosze o pomoc
ehem#60;2: Jak obliczyć ile stopni ma tangens − √3
17 cze 23:33
PW: O, matko i córko! O co Ty pytasz?
17 cze 23:36
Nienor: tgx=−
√3
tangens jest ujemny w II i IV ćwiartce, a tam kąty przedstawiają się następująco:
x
II=π−x
I+kπ
x
IV=−x
I+kπ, k∊ℤ
Jak się przyjrzysz to zauważysz, że te rozwiązania nakłądają się na siebie:
czyli:
x=−x
I+kπ, k∊ℤ
17 cze 23:37
Nienor: Hmm... przliczyć radiany na stopnie umiesz
17 cze 23:38
ehem#60;2: No mam takie polecenie. Wyznacz kąt, który dana prosta tworzy z osią OX.
y = − √3 x
nie wiem jak to obliczyć bez korzystania z tablic
17 cze 23:39
aaa: pw i po co spamujesz?
17 cze 23:41
Nienor: Nie miałaś jeszcze trygonometri zgaduję.
π to powiedzmy 180
o
czyli a=180
o−60
o=120
o
17 cze 23:42
PW:
aaa, a Ty wiesz, ile stopni ma tangens? Tu jest sporo takich, co to nie wiedzą, o co
pytają i jeszcze chcą, żeby się domyślać treści zadania, bo im się nie chciało przepisać.
Tobie też się nie chciało wcisnąć Shift, żeby mój nick napisać tak jak powinien wyglądać.
17 cze 23:49
aaa: straszne
18 cze 00:03