Zasada bijekcji
rety: wskazać bijekcję pomiędzy rodzinami obiektów:
ciągi binarne złożone z n−1 jedynej i k−n zer.
Czy to rozwiązanie jest poprawne?
( k−1 )
n−1
16 paź 12:39
Basia:
n−1+k−n = k−1
A1 = {(x1,...,xk−1): (xi = 0 ∨ x1=1) ∧ x1+x2+....+xk−1 = n−1}
a druga rodzina ?
bijekcja to funkcja różnowartościowa odwzorowująca A1 na A2
16 paź 12:47
rety: aaa, rozumiem. W zadaniu jest dokładnie tak : wskazać bijekcję pomiędzy następującymi rodzinami
obiektów kombinatorycznych : ciągi binarne złożone z n−1 jedynek i k−n zer.
16 paź 12:54
rety: jednak nie rozumiem..
16 paź 12:56
xx:

gdfd
18 cze 11:34
xx: usuncie ten wpis! 5−letnia kuzynka sie bawila moim komputerem jak nie bylo mnie w pokoju

przepraszam za nia.
18 cze 11:36
b.: rysunek całkiem przyjemny, ja bym nie usuwał
18 cze 14:17
b.: a wracając do pytania, jaka jest ta druga rodzina (obiektów kombinatorycznych)?
18 cze 14:18