Jak obliczyć
sony1540: oblicz prawdopodobieństwo wylosowania liczby 3 cyfrowej wiekszej od 666, losujac 3 cyfry ze
zwracaniem.
17 cze 23:36
Mila: Nikt Ci nie pomoże, bo treść jest cząstkowa. Nie wiadomo z jakiego zbioru losujemy cyfry.
18 cze 00:02
sony1540: właśnie nie ma zbioru podanego w zadaniu
18 cze 00:14
mmk:
cyfry {0,1,2,3,4,5,6,7,8,9}
1/ liczby trzycyfrowe większod 666 zaczynające się na 7 lub 8 lub 9
3*10*10= 300 takich liczb
2/ zaczynające się na 67 lub 68 lub 69
3*10 = 30 takich liczb
3/ zostają jeszcze : 667, 668,669 −− trzy takie liczby
zatem takich liczb jest 300+30+3= 333
18 cze 00:18
PW: Jakoś tak skomplikowanie ustalasz liczbą zdarzeń sprzyjających. Po prostu:
liczby 3−cyfrowe zaczynają się od 100, a kończą na 999. Liczb między 667 a 999 (łącznie z
pierwszą i ostatnią) jest
999−667 +1 = 333.
Ale pytanie było o prawdopodobieństwo. Zdarzeniami elementarnymi są wszystkie 3−elementowe
ciągi o wyrazach ze zbioru 10−elementowego, jest ich 3
10. Z warunków zadania wynika, że
wszystkie są jednakowo prawdopodobne, a więc prawdopodobieństwo (na mocy tzw. klasycznej
definicji prawdopodobieństwa) jest równe
18 cze 00:43
mmk:
czemu |Ω|= 310 ?
|Ω}= 9*10*10
18 cze 00:52
mmk:
Jasne jak .......
667,668...., 999 n= 999−667+1= 333
18 cze 00:56
18 cze 00:57
PW: Złapałem się po raz nie wiem który. Oczywiście ciągów 3−elementowych o wartościach w zbiorze
10−elementowym jest 10
3. Dziękuję za zwrócenie uwagi. Ale nie zgadzam się, że |Ω|=9•10•10.
Niepotrzebnie wykluczasz zero na pierwszym miejscu. Zabawa polega na losowym wybieraniu liczb,
a więc może się zdarzyć równie dobrze (0,0,0) jak (4,6,2).
Prostuję odpowiedź:
18 cze 01:28