Sprawdź, czy punkty A,B,C należą do wykresu tej samej funkcji liniowej.
Agati: Sprawdź, czy punkty A,B,C należą do wykresu tej samej funkcji liniowej.
a) A(−4,1), B(8,7), C(11,5)
b) A(2,−7), B(3, −10), C(−2,5)
15 lut 19:36
Agati:
15 lut 19:39
Trivial:
k: (y − y1)(x2 − x1) = (x − x1)(y2 − y1)
Wyznacz z tego wzoru równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B, a następnie sprawdź czy
równanie tej prostej jest spełnione dla punktu C.
15 lut 19:45
ICSP: Cześć Trivial
15 lut 19:46
Agati: Dzięki
15 lut 19:47
Trivial:
Czyli np.:
a)
k: (y − 1)(8+4) = (x + 4)(7−1)
12(y−1) = 6(x+4) /:6
2(y−1) = x+4
Podstawiamy współrzędne C:
2(5−1) = 11+4
8 = 15
Wniosek: Punkty A, B i C nie są współliniowe.
15 lut 19:50
Trivial: Cześć
ICSP.
15 lut 19:50
Eta:
Podaję jeden ze sposobów

Wystarczy sprawdzić współczynniki kierunkowe prostych:
| | yB−yA | | 1 | |
a) aAB= |
| = ......... = |
|
|
| | xB−xA | | 2 | |
| | yC−yA | | 4 | |
aAC= |
| =......... = |
|
|
| | xC−xA | | 15 | |
| | yC−yB | | 2 | |
aBC= |
| = ........ = |
|
|
| | xC−xB | | 3 | |
zatem punkty A, B, C nie należą do jednej prostej
b) sprawdź podobnie
bedą należeć) bo współczynniki wszystkie będą równe
−3
15 lut 19:51
ICSP: Trivial odpowiesz mi na jedno proste pytanie?
15 lut 19:53
Agati: Jesteście kochani
15 lut 19:53
ICSP: Cześć Eta.
15 lut 19:53
Trivial: Jeśli będę umiał.
15 lut 19:53
ICSP: Czy istnieje jakaś funkcja której nie można scałkować ?
15 lut 19:54
Eta:
Witam
ICSP
15 lut 19:54
Trivial:
Eta, czy to nie jest za słabe założenie? Przecież może być prosta y = x i y = x+1
wtedy mają takie same współczynniki kierunkowe a punkty nie będą współliniowe.

PS. Z tasiemców i tak lepiej.
15 lut 19:55
Trivial: Tak.
15 lut 19:55
Trivial:
Np. funkcja Dirichleta nie jest całkowalna w sensie Riemanna.

Są też całki przestępne,
których pierwotnych nie da się znaleźć, ale istnieją (ciekawe jak to udowodnili

).
15 lut 19:57
ICSP: Można wiedzieć jaka?
15 lut 19:57
Trivial: | | sinx | |
Przestępna np. ∫ |
| dx. |
| | x | |
15 lut 19:59
Śniadanie na obiad: Da sie opanować całki w tydzień

?
15 lut 20:00
ICSP: A żeby zacząć liczyć pochodne potrzebne są jakieś informacje ponad liceum czy cały materiał z
liceum wystarczy?
15 lut 20:00
Trivial:
Da się opanować w tydzień! Z tego co pamiętam to miałem właśnie koło tygodnia na przygotowania
przed kolosem, a poszedł mi nieźle.

ICSP, pochodne są zdefiniowane granicami, ale liczy się je w większości przypadków ze wzorów.
15 lut 20:02
ICSP: To idę troszkę się poduczyć pochodnych
15 lut 20:03
Trivial: Przyznam się, że pochodne były najłatwiejszą częścią materiału w pierwszym semestrze.
15 lut 20:05
WANDA3: Ja z tego nic nie kumam

jestem w 1 technikum i jutro mamy z tego spr. niech mi ktoś napisze
choć jeden przykład cały rozwiązany

*
18 cze 19:31
18 cze 20:24
Łucja : wyznacz zbiór argumentów , dla których funkcja przyjmuje wartości dodatnie , wiedząc , że jej
wykresem jest prosta o równaniu a) − 23x − 56y+5=0 b) 6x+√2y+4=0
3 lis 09:56
Łucja : pomoście mi bo potrzebne mi to na dzisiaj proszę o pomoc:( sprawdź czy punkty: A,B i C
należą do wykresu tej samej funkcji liniowej a) A(−4,1),B(8,7),C(11,5)
b) A(2,−7),B(3,−10),C(−2,5) proszę o pomoc jak najszybciej
3 lis 10:39
karraa : a) y=ax+b
1=−4a+b/:(−1) to w klamerki
7=8a+b − | | −
−1=−4a−b
7=8a+b
−−−−−−−−−−−−−−− podkreśl
6=12a
−12a=−6/:(−12)
a=1/2
7=8*1/2+b 8 skracasz z 2
a=1/2
7=4+b
a=1/2
−b=4−7
a=1/2
−b= −3/:(−1)
a=1/2
b=3
y=ax+b
y=1/2x+3
5=1/2*11+3
5=5 i 1/2+3
5=8 i 1/2 = przekreślone
4 gru 20:56